Draagarm auto

Draagarm auto
De verbinding tussen het veersysteem, de wielen en de carrosserie, dat is wat de draagarm van de auto is. Het moet ervoor zorgen dat de wielen van de auto in alle richtingen kunnen bewegen. De voorwielen moeten kunnen sturen en zowel de voor- als de achterwielen moeten zorgen dat er optimaal contact gehouden wordt met het asfalt. Dit is mogelijk omdat ze geheel onafhankelijk van de carrosserie kunnen bewegen, en dat in verschillende richtingen. De draagarmen vangen de krachten op die de auto krijgt bij het het optrekken, afremmen en bij zijdelingse verplaatsingen. Die krachten zijn overigens fors en komen samen bij het wiel. Dat een draagarm een zeer sterke constructie heeft en amper stuk te krijgen is bij normaal gebruik, zal dan ook niemand verbazen.

Driehoekig van vorm

Vroeger zag je de draagarm vaak in de vorm van een stang, tegenwoordig is de draagarm vooral driehoekig van vorm. Op de hoeken zitten kogels of rubbers. Omdat er behoorlijk wat krachten bijkomen, slijten de kogels en de rubbers met de tijd. Je kunt dit goed merken tijdens het rijden. Rijd je op een rechte weg en wil de auto wat naar rechts of links terwijl je het stuur recht houdt? Dan kan dit duiden op slijtage van of de rubbers of de kogels. Dat geldt ook als er zich een wat bonkend geluid voordoet als je op slechte wegen rijdt.

Rubbers van de draagarm drogen op

Waar je ook mee te maken krijgt is rubbers van de draagarm die opdrogen. De kogels zullen bovendien gaan slijten. Mocht er een kogel hoes beschadigd zijn geraakt en vocht vrij spel krijgen dan ontstaat vaak speling in de onderdelen. Het resultaat is een minder stabiele auto en de onderdelen moeten dan vervangen worden. Gelukkig kan dat prima, want arm dragers en de bijbehorende rubbers en kogels vind je bij autopartsonline.nl. Indien de kogels of rubbers te vervangen zijn, dan is dat de oplossing voor het probleem. Soms is het niet mogelijk de rubbers of kogels los te vervangen. Is dat zo, dan zal de gehele draagarm vervangen dienen te worden. De auto zal dan eveneens opnieuw uitgelijnd moeten worden. Je kunt de slijtage van de draagarm uitstellen door steeds voorzichtig over verkeersdrempels en door kuilen te rijden. Dit is niet alleen goed voor de draagarm, maar zeker ook voor de draagarmrubbers en draagarm kogels.

Wielen verbinden met de ophanging en carrosserie

Voor wie geen beeld heeft bij de draagarm, het is een stalen constructie gemaakt dus om de wielen te verbinden met de ophanging en de carrosserie. Dit belangrijke onderdeel is zo gemaakt dat de krachten van de auto overgebracht kunnen worden op het wiel. Dit gebeurt op dusdanige wijze, dat het wiel niet kantelt. Zonder een draagarm zouden de krachten veel te veel invloed hebben op de wielen. Een draagarm is altijd zeer massief. Als je slijtage merkt, dan kan het dus zijn dat je of de draagarm of de rubbers en kogels moet vervangen.

Droog, gebarsten of poreus?

Het is natuurlijk gemakkelijk om de draagarm of de rubbers te laten vervangen door een specialist bij de autogarage. Wil je echter besparen, dan voer je de werkzaamheden zelf gewoon uit. Zorg dan wel altijd dat je de onderdelen van autopartsonline.nl hebt, want je wilt uiteraard wel werken met alleen kwalitatief goede onderdelen. Voor je de draagarm gaat vervangen, ga je eerst onderzoeken hoe de rubbers ervoor staan. Voelen ze droog aan, zijn ze gebarsten of poreus? Dan moeten ze vervangen worden. Omdat de rubbers altijd goed met de draagarm verbonden moeten zijn, vervang je altijd alles.

Vervangen kun je prima zelf

Het vervangen is voor iemand met enig inzicht een fluitje van een cent. Bovendien vind je online voldoende filmpjes en instructievideo’s die je verder helpen. Het is wel mooi dat je de onderdelen bij autopartsonline.nl kunt kopen tegen een scherp tarief en dat je de onderdelen zelf kunt plaatsen. Reken maar eens uit hoeveel geld je dit bespaart. Denk je voldoende informatie tot je genomen te hebben, ga dan aan de slag.

Werk met een brug of krik

Je werkt bij voorkeur met een brug. Omdat bepaald niet iedereen die heeft, kan het ook prima met een betrouwbare krik. Eerst verwijder je het wiel en uiteraard aan de zijde waar je de draagarm gaat vervangen. Je maakt de schroeven van de draagarm los. Je haalt daarna eerst de wieldraagarm aan de wielkant er af. Pas dan draai je de horizontale schroef los. Vervolgens heb je nu vrij toegang tot de draagarm die je nu kunt vervangen.

Beter voor het comfort van de auto

Het is uitermate belangrijk om de draagarm nauwkeurig aan te laten sluiten met de rest van de wagen. Is er sprake van een goede aansluiting, dan komt dit het comfort en de efficiëntie van de auto ten goede. Vaak zie je bij wat oudere auto’s en bij middenklassers de driehoeksdraagarm, bij wat nieuwe uitvoeringen lijkt het wat betreft de vorm op een triangel Een driehoeksdraagarm rust op twee punten van de carrosserie en beperkt de bewegingsvrijheid van de fusee ook in verschillende richtingen.

Kostbare aangelegenheid

Het laten vervangen van de draagarm van de auto is een kostbare aangelegenheid. Je hebt te maken met de kosten voor de draagarm zelf en ook met de kosten voor schroeven en de arbeidskosten die de garage rekent. Ook betaal je voor het opnieuw laten uitlijnen van de auto, iets dat zoals al gesteld noodzakelijk is. Uiteraard is het afhankelijk van de auto die je rijdt en van de garage, maar doorgaans kun je voor het laten vervangen van de draagarm uitgaan van kosten die tussen de 400 en 700 euro liggen.

Wil jij ook geld besparen?

Hier kun je dus fors op besparen door de goedkope auto onderdelen online in te kopen bij autopartsonline.nl en de vervanging zelf voor rekening te nemen. Wat eventueel een alternatief is, is het zelf kopen van de benodigde onderdelen en een garage zoeken die de nieuwe draagarm voor je monteert. Dan bespaar je in elk geval nog op de materialen. Want op die materialen pakt de autogarage vaak heel erg veel marge. En dat maakt de nota uiteindelijk extra duur terwijl dat dus niet duur hoeft te zijn. Van het geld dat je bespaart kun je andere onderdelen voor je auto aanschaffen. En dat kan niet als je alles door de autogarage laat verzorgen.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }