Blog

Remschijven en remblokken vervangen
Remschijven en remblokken vervangen

Trilt het stuur van je auto? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je remblokken kunnen versleten zijn, je remschijven kunnen kromgetrokken zijn, of je wiellagers (link naar blog) zijn versleten. Gelukkig kun je deze problemen eenvoudig zelf oplossen. In deze blog vertellen we je dan ook hoe je zelf de remschijven en remblokken van je auto vervangt.

Wintersport: is jouw auto er klaar voor?
Wintersport: is jouw auto er klaar voor?

Februari is bij uitstek de maand waarin het bij veel Nederlanders begint te kriebelen om op vakantie te gaan. Met de vakantie voor de deur denken ze nog maar aan één ding: Wintersport! Lekker met de auto naar Zwitserland, Oostenrijk, Italië of net over de grens naar Duitsland. Je stapt in je auto en geniet binnen de kortste keren van een welverdiende wintersportvakantie. Maar is jouw auto wel klaar voor de reis?

Wiellagers vervangen? Dat doe je makkelijk zelf!
Wiellagers vervangen? Dat doe je makkelijk zelf!

Trilt het stuur van je auto? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De remblokken kunnen versleten zijn, de remschijven kunnen kromgetrokken zijn, of de wiellagers zijn versleten. Gelukkig kun je deze problemen eenvoudig zelf oplossen. In deze blog vertellen we je hoe je zelf de wiellagers van je auto vervangt.

Hoe vervang je makkelijk zelf je abs sensor?
Hoe vervang je makkelijk zelf je abs sensor?

Is je abs sensor stuk? Dan zal je waarschijnlijk niet erg happy zijn. Je bent je misschien al zorgen aan het maken over al de kosten die daarbij komen kijken. Maar wat als we je vertellen dat je de hoge kosten kunt besparen? Als je een beetje handig bent, dan kan je namelijk zelf makkelijk je abs sensor vervangen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

Draagarm van de auto vervangen
Draagarm van de auto vervangen

De draagarm van een auto bestaat uit een stalen constructie waardoor de wielen van het voertuig worden verbonden met de ophanging of carrosserie. De draagarm zorgt ervoor dat de aandrijfkracht en remkracht overgebracht worden, zonder dat hierbij de stand van de wielen beïnvloed wordt. Doordat er flink wat kracht op de draagarm komt te staan zijn voornamelijk de kogels en de rubbers in de hoeken aan slijtage onderhevig. Moet je de draagarm auto vervangen? Wij geven je wat meer informatie.

Stuurkogel vervangen
Stuurkogel vervangen

De stuurkogels van je auto zorgen ervoor dat de voorwielen kunnen zwenken op het moment dat jij aan het stuur draait. Het is dus belangrijk dat zij hun werk probleemloos doen. De gevolgen van een kapotte stuurkogel kunnen namelijk desastreus zijn: Je auto is niet meer bestuurbaar, omdat er geen contact meer is tussen de stuur en de voorwielen.

Hoe warm mogen remschijven worden?
Hoe warm mogen remschijven worden?

Oververhitting is een van de meest voorkomende gebreken van de remschijven. Als de temperatuur van de schijven hele hoge waarden bereikt, dan zullen de remvoeringen over de schijf gaan glijden. Hierdoor werken de remmen niet meer zoals jij zou willen. Als de schijven zijn oververhit dan kun je dit goed zien. De remschijven worden meestal gemaakt van staal. Wanneer staal oververhit raakt, dan verandert het van kleur. Je zult dan zien dat de stalen remschijf fel oranje/rood is. Na het afkoelen zal de schijf veranderen naar een donker paarse kleur. Als je met een auto een berg of heuvel afdaalt, dan kan de temperatuur van de remschijf oplopen tot wel 600 graden Celcius. Dit gebeurt als je continu of vaak remt. Dit is de reden waarom remschijven ontworpen zijn om gedurende een bepaalde tijd te kunnen functioneren bij een temperatuur van maar liefst 800 graden Celsius. Tijdens het rijden in de stad, of op de snelweg, zullen deze temperaturen normaal gesproken nooit bereikt worden. Als dit wel gebeurt, en je ziet de schijven van kleur veranderen, dan is het tijd voor een vervanging. Dit zou je zelf kunnen doen door zelf remschijven te kopen en deze te vervangen.

Waar staat BMW voor?
Waar staat BMW voor?

Met een lange geschiedenis wat betreft het produceren van auto's met wereldwijd een ijzersterke reputatie op het gebied van techniek en luxe, is BMW een bekende speler in de autobranche. De afkorting BMW staat voor Bayerische Motoren Werke. Het bedrijf werd in het jaar 1913 opgericht als fabriek voor het vervaardigen van motoren voor vliegtuigen. In 1916 werd hiervoor het nevenbedrijf Bayerische Flugzeug Werke opgericht. Ook tegenwoordig is BMW nog steeds nauw verweven met de luchtvaart, door middel van het leveren van onderdelen voor vlieg motoren.

Hoeveel kilometer gaat een wiellager mee
Hoeveel kilometer gaat een wiellager mee

Je kunt zeggen dat een wiellager een constructie is die ervoor zorgt dat de voor- en achterwielen draaiende gehouden worden. Daarmee is het dus ook meteen een van de belangrijkste onderdelen van de auto. De wiellagers zorgen ervoor dat de verschillende delen van de constructie beter ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dit gebeurt middels het verlagen van de wrijving, doorgaans gaat het dan om het maken van roterende of lineaire bewegingen. Je kunt als je nieuwe wiellagers wilt plaatsen besluiten dit door de garage te laten doen. Je kunt echter ook zelf je onderdeel bestellen en zelf aan de slag gaan, in elk geval een veel goedkopere oplossing.

Waar auto onderdelen kopen?
Waar auto onderdelen kopen?

Een voertuig dat naar behoren functioneert en rijcomfort en veiligheid biedt, is zeker en vast een luxe. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je eigen wagen in topconditie blijft. Enkel zo zal je voertuig lang meegaan en precies het comfort en de veiligheid bieden die je ervan verwacht. Je auto laten herstellen door een professional is soms de enige optie, maar ook het kopen van auto onderdelen is een oplossing voor veel problemen. Of je nu een kapot onderdeel van een nieuwe wagen wilt vervangen of op zoek bent naar tweedehands onderdelen voor een oudere wagen, online je auto onderdelen kopen is de oplossing.

Wat is een wielnaaf
Wat is een wielnaaf

De wielnaaf, een klein maar belangrijk onderdeel van je auto om veilig en comfortabel te rijden. De wielnaaf bevindt zich in het midden van het wiel en is bevestigd aan de cardanas. Elk wiel van je auto heeft zijn eigen wielnaaf. De cardanas en de wielnaaf zijn de onderdelen die het vermogen van de motor op de wielen overdragen. Ze zijn onderhevig aan natuurlijke slijtage en moeten op tijd worden vervangen. Het is de rol van de wielnaaf om het wiel stabiel te houden, zodat het vrij kan draaien zonder wrijving. Wielnaven zijn sterke onderdelen, omdat ze belastingen moeten kunnen weerstaan zonder te breken. Er zijn dus vier naven per auto, één per wiel. De wielnaaf dient ook als bevestiging en ondersteuning voor de remschijven, de remtrommel en de velg. Er zijn twee soorten remmen: trommelremmen en schijfremmen. De trommelrem bestaat uit een trommel, die twee remschoenen bevat die tegen de binnenkant van de trommel wrijven en zo je voertuig af te remmen of te stoppen. De naven zijn gemonteerd op wiellagers, zodat ze probleemloos kunnen draaien. Wiellagers zijn een onderdeel van je auto die belangrijk zijn voor het soepel laten lopen van de wielen. Ze zorgen ervoor dat het wiel perfect draait in combinatie met de naaf. De wiellager bestaat uit drie delen: de buitenring, de binnenring en de lagerkogels.

Wanneer kun je je auto niet meer repareren?
Wanneer kun je je auto niet meer repareren?

Veel mensen die in een (vaak wat oudere) auto rijden die de nodige mankementen gaat vertonen, stellen zich de vraag wat het slimste is om te doen: de auto laten repareren, kiezen voor een andere tweedehands auto, een nieuwe auto kopen of leasen. In veel gevallen is bij een defect of hapering van een auto reparatie mogelijk. Maar dat in diverse situaties is reparatie niet verstandig. Hoe zit dit precies? Wanneer is het aan te raden om te kiezen voor een reparatie, wellicht de zoveelste reparatie, en wanneer niet? Met onderstaande informatie kun je zeker je voordeel doen als autorijder. En op die manier doordacht en weloverwogen de afweging maken of reparatie in jouw situatie profijtelijk is of dat het toch slimmer is om een andere auto te kopen.

Welk merk remschijven zijn er?
Welk merk remschijven zijn er?

Uiteraard kan een goed remsysteem niet ontbreken in je auto, motor of ander voertuig en dien je altijd een remschijf te hebben die in goede conditie is. Met een goede remschijf zorg je ervoor dat je altijd veilig de weg op gaat en dat je ook tijdens (bijvoorbeeld) zware weersomstandigheden veilig kunt remmen. Echter, welke soorten remschijven zijn er zoal en welke merken zijn het meest geschikt voor welk type auto? Kom meer te weten over de diverse soorten remschijven en lees de onderstaande tekst voor meer informatie over tal de verschillende soorten remschijven.

Wat is een fuseekogel?
Wat is een fuseekogel?

Een fuseekogel is een onderdeel van de auto en dient als verbindingsstuk tussen de draagarm en het fuseestuk. Het fuseestuk is het gedeelte waar de remschijf, remklauw en naaf zich bevinden. Een fuseekogel is dus te vergelijken met een schoudergewricht: dit scharnier dient als een belangrijke verbinding in de draagarm. Een fuseekogel is dus van belang en daarom is het belangrijk dat deze een goede kwaliteit heeft.

Hoe zie je of remschijven versleten zijn?
Hoe zie je of remschijven versleten zijn?

In het leven ontkom je er niet aan: uiteindelijk gaan veel zaken kapot of verslijten ze. Dit gebeurt bij van alles, maar bijvoorbeeld ook bij je auto. Zeker wanneer je je auto regelmatig gebruikt. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je remschijven na verloop van tijd verslijten. In die situaties is het verstandig om actie te ondernemen, aangezien dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Maar hoe weet jij nu of je remschijven versleten zijn? In dit artikel geven we enkele tips,, zodat jij precies weet je waar op moet letten.

Hoeveel decibel mag een auto maken
Hoeveel decibel mag een auto maken

Over het maximale toegestane geluid dat uit de uitlaat van een personenauto mag komen gaan verschillende cijfers rond. Is het de 95 decibel limiet van de APK-keuring, de 80 decibel limiet van de politie of de 72 decibel EU-limiet voor nieuwe auto’s? In werkelijkheid is er echter geen vast geluidslimiet. Hoeveel decibel een auto mag maken is onderdeel van een ingewikkeld Europees systeem van typegoedkeuring. Binnen dit systeem verschilt de limiet per merk, model en bouwjaar. Zo mag een BMW Z4 Roadster meer geluid produceren dan een Ford Focus die op zijn beurt meer herrie mag maken dan een Renault Clio.

Wat kost een remklauw?
Wat kost een remklauw?

De remklauw: het is één van de belangrijkste onderdelen van elk voertuig, en wel omdat het een belangrijke rol speelt bij het remsysteem. En zonder goede remmen zou veilig rijden nu eenmaal niet mogelijk zijn! Als je van plan bent om je remklauwen te gaan vernieuwen en dat zelf wilt doen, dan is het essentieel dat je goede remklauwen zoekt. Kiezen voor kwaliteit is immers van groot belang om je wagen veiliger, duurzamer en betrouwbaarder te maken- houden. Wat is een remklauw nu precies en wat betaal je ervoor? Deze en nog meer vragen worden in het onderstaande overzicht uitvoerig beantwoord!

Wat kost een reparatie van een auto airco?
Wat kost een reparatie van een auto airco?

Heb je problemen met de airco van je auto? Koelt het niet goed genoeg, komt er een stank uit of werkt deze helemaal niet meer? Kan je daar zelf iets aan doen of moet je naar de vakgarage? En hoeveel kost het je dan?

Hoe maak ik mijn auto zuiniger?
Hoe maak ik mijn auto zuiniger?

Een auto staat bij veel mensen wel voor de deur. Misschien maak je met jouw auto wel veel kilometers, voor je werk bijvoorbeeld, of gebruik je het voertuig juist enkel voor kleine ritjes naar de supermarkt of andere bestemmingen dichtbij jouw woonplaats. Jouw trouwe vierwieler staat dag en nacht voor je klaar om jou naar alle wenselijke plekken en uithoeken te vervoeren. Echter, met al die kilometers die je maakt, verbruik je ook een hoop brandstof. Dit brandstofverbruik brengt kosten met zich mee en tevens is het slecht voor het milieu. Dit is waarom jij je misschien afvraagt; hoe maak ik mijn auto zuiniger?

Wanneer remschoenen vervangen
Wanneer remschoenen vervangen

Heb je de laatste tijd last van een vreemd geluid in jouw auto? Weet je maar niet waar dit aan ligt? Heb jij jouw motor en wielen al geïnspecteerd en was hier niets aan te merken? De kans is erg groot dat het vreemde geluid met jouw remmen te maken heeft. Dit is meestal een indicator dat een bepaald onderdeel in het rem mechanisme is komen te verslijten en dat deze dus dringend moet worden vervangen. Doe je dit niet dan zal je merken dat de auto niet naar behoren functioneert en dat dus ook het behoud van de auto niet te garanderen is. Maar hoe weet je wanneer je bijvoorbeeld jouw remschoenen moet vervangen of jouw remschijven als er geen andere indicatoren zijn zoals bijvoorbeeld een raar geluid dat afkomstig lijkt te zijn van de remmen? Er is op meerdere wijze aan te tonen of vervanging van een bepaald onderdeel nodig is of juist niet. Handig is het dan ook om te weten hoe je een nodige vervanging zelf kan constateren zonder dat de slijtage aan de auto verder plaatsvindt. Doe je dit niet op tijd dan zal je meerdere kosten hebben dan alleen het vervangen van bijvoorbeeld de remschoenen. Simpelweg omdat andere onderdelen bij het uitstellen van de vervanging ook aangetast zullen raken. Wil je dus niet onnodig geld uitgeven, dan is het handig om altijd goed zorg te dragen over jouw auto en regelmatig te onderzoeken of een onderdeel aan vervanging toe is.

Hoe weet ik welke wiellager kapot is
Hoe weet ik welke wiellager kapot is

Een wiellager is een onderdeel van een auto dat aan slijtage onderhevig is. Deze zal je na verloop van tijd echt een keer zelf moeten gaan of laten vervangen. Wiellagers zijn vastgemaakt in de wielnaaf dat ronddraait en waar het hele wiel aan vast zit. Je hebt er vier van op je auto zitten. Het moment dat je wiellagers echt versleten raken is meestal zo ongeveer als je er 50.000 kilometer mee hebt gereden. Dat je wiellager of lagers versleten zijn en vervangen moeten worden dat merk je vanzelf aan een brommend of ronkend geluid bij de wielen De vraag is altijd welke wiellager is kapot en hoe kom je erachter?

Hoe lang duurt rijklaar maken nieuwe auto
Hoe lang duurt rijklaar maken nieuwe auto

Het rijklaar maken van een auto wordt door het grote publiek voornamelijk als een kostenverhogende toevoeging op de koopovereenkomst gezien. Vaak is dit ook onderdeel van de onderhandeling tijdens de koop van een auto. Op het moment als je bij een auto gaat kijken is deze namelijk in principe al rijklaar. Enkel een kwestie van de auto overzetten op naam en hij is klaar voor vertrek zou je denken. Is dit beeld terecht of heeft het rijklaar maken daadwerkelijk een nuttige functie. Hoe lang het rijklaar maken duurt is daarnaast ook van belang. Als de auto is aangeschaft wil je niet wekenlang wachten tot deze klaar is, maar er zo snel mogelijk mee op pad gaan.

Hoeveel remblokken heeft een auto
Hoeveel remblokken heeft een auto

Een auto heeft 8 remblokken, 2 op elk wiel. De werking van remblokken is vrij simpel. Zodra je het rempedaal indrukt, duwen de remblokken tegen een stalen remschijf aan. Omdat deze schijf aan de aandrijfas vastzit, gaat de omwentelingssnelheid van de wielen omlaag en zo ook de snelheid van de auto. Bij vrijwel elk schijfrem systeem zitten de remblokken in een remklauw (ja, vergelijkbaar met een grijpende hand) en komen ze van links en van rechts naar de remschijf toe. Hoe harder je remt, hoe krachtiger de blokken tegen de schijf worden gedrukt. Het is een beetje te vergelijken met het remsysteem van een fiets. Alleen drukken de remblokken niet direct tegen het wiel, maar tegen een remschijf.

Hoe lang gaan remblokken mee en kan je het zelf vervangen?

Remmen zijn één van de belangrijkste onderdelen van een auto. Als je niet tijdig kan afremmen, is de kans reëel dat je een ongeval veroorzaakt na verloop van tijd. Om die reden is het superbelangrijk dat je remmen uitstekend werken. Twee parameters spelen een cruciale rol van betekenis: de remblokken en de daaraan verbonden remschijven. Beide auto-onderdelen kunnen wel eens hun beste tijd hebben gehad. Vervangen is de enige alternatieve oplossing. In deze blog 'Hoe lang gaan remblokken mee en kan je het zelf vervangen?' krijg je praktische info en tips wanneer je remmen van de auto moet opvolgen. Of hoe je zelf een remschijf vervangt? Hieronder lees je een kleine handleiding in een notendop die deze vaak gestelde vragen beantwoorden.

Wat kost remblokken vervangen Renault
Wat kost remblokken vervangen Renault

De remblokken van jouw Renault worden iedere keer tijdens het remmen tegen de remschijven gedrukt. Bij het remmen slijt er elke keer een miniem laagje van de remschijven af en deze worden dus steeds dunner. Wanneer de voering de minimum dikte bereikt heeft, is het zaak om deze te vervangen. De levensduur van remschijven varieert sterk doordat dit onder andere afhankelijk is van de gebruiksomstandigheden van de auto en het gebruik. Als je veel lange ritten maakt en bijvoorbeeld niet voor ieder stoplicht op de rem moet trappen, gaan de remblokken langer mee dan wanneer je de auto voornamelijk binnen de stad gebruikt.

Hoe lang gaan remschijven mee?
Hoe lang gaan remschijven mee?

Remschijven zijn een van de vaste onderdelen van het remsysteem in een auto. Remschijven werken samen met remblokken, en beide onderdelen slijten na verloop van tijd. Remblokken drukken bij het remmen constant tegen de remschijven aan, wat uiteindelijk leidt tot slijtage van beide onderdelen. Wel slijten remblokken behoorlijk wat sneller dan de schijven. Er zijn mensen die zweren bij het gelijktijdig vervangen van remblokken en remschijven, maar het is niet perse nodig om bij het vervangen van remblokken ook je remschijven te vervangen. Andersom is dit wel altijd zo. In deze blog gaan we uitleg geven over de levensduur van remschijven, lees snel verder!

Hoe lang duurt remblokken vervangen?
Hoe lang duurt remblokken vervangen?

Samen met remschijven zijn de remblokken een vast en belangrijk onderdeel van de remwerking van jouw auto. Zowel remschijven als remblokken zijn echter onderhevig aan slijtage. Dit komt door de wrijving tussen de remblokken en remschijven. Dit zorgt ervoor dat de auto tot stilstand komt, maar leidt dus uiteindelijk ook tot slijtage. Hierbij is het zo dat remblokken vaker en dus ook eerder aan vervanging toe zijn dan remschijven. Dan kun je ervoor kiezen om de remblokken zelf te vervangen, wat prima te doen is. Hoe lang duurt remblokken vervangen dan?

Wat is ABS?
Wat is ABS?

De tekstuele betekenis van ABS is erg gemakkelijk uit te leggen. ABS staat vrij vertaald voor Anti Blokkeer Systeem. Dit handige systeem zorgt er simpel gezegd voor dat de wielen van je auto niet blokkeren als er hard geremd moet worden. Achter dit onmisbare onderdeel in je auto gaat echter een hoop informatie schuil. Hoe werkt ABS bijvoorbeeld en wat zijn de voor en nadelen van deze functie.

Welk merk remschijven gebruikt BMW?
Welk merk remschijven gebruikt BMW?

Remschijven zijn een zeer belangrijk onderdeel van een BMW. Remschijven zijn onmisbare onderdelen van auto's en dragen dan ook enorm bij aan de veiligheid van een auto. Remschijven functioneren samen met andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld de remblokken. Al deze onderdelen zorgen samen dat de BMW een optimaal remsysteem heeft. Dit houdt in dat de auto goed remt en als je het rempedaal intrapt ook soepel daalt in snelheid en uiteindelijk tot stilstand komt. Een goed remsysteem is dus erg belangrijk om veilig te rijden. Het is dan ook noodzakelijk om als je remsysteem toe is aan onderhoud of bijvoorbeeld vervanging, dit niet uit te stellen en met spoed te laten gebeuren. Het vervangen van bijvoorbeeld remschijven is echter wel een taak die overgelaten zou moeten worden aan specialisten. Het is dus belangrijk dat je niet zelf zomaar wat gaat doen als je er geen verstand van hebt.

Welke auto kan de meeste kilometers maken
Welke auto kan de meeste kilometers maken

Waarom goedkoop in de praktijk vaak duurkoop is? Het aanschaffen van een nieuwe auto doe je niet elke dag en er zijn heel veel factoren waar je rekening mee moet houden in je beslissingsproces. Hoe je intensief je een auto gaat gebruiken bijvoorbeeld. Als je veel kilometers gaat rijden en je bent zelf een beetje handig in het onderhouden van je auto kun je met weinig bijkomende kosten jaren vooruit.

Welke maat remblokken?
Welke maat remblokken?

Het misschien wel belangrijkste onderdeel van je auto nader belicht Herfst. Natte wegen bedekt met bladeren. Het regent en het waait. Het begint te schemeren en je ruitenwisser heeft moeite om al het neervallende water van je voorruit te wissen. Dan steekt er een kind onverwacht de straat over.... Op dat moment wil je maar één ding: Dat je auto per direct reageert op het moment dat jij uit alle macht het rempedaal intrapt. Je wilt dat je auto onmiddellijk stil staat en niet onnodig drie, vijf of zeven meter door glijdt met alle gevolgen van dien. Dat doorglijden kan echter gebeuren. Een van de oorzaken daarvan kan zijn dat je remblokken versleten zijn. Remblokken zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je auto. Zij bepalen immers hoe hard je wielen worden afgeremd op het moment dat jij het pedaal aanraakt. Het is van cruciaal belang voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen dat je remblokken in tiptop conditie zijn.

Hoe werkt een remklauw
Hoe werkt een remklauw

Remklauwen zijn onmisbare onderdelen van auto's. Een remklauw is het deel dat zodra de bestuurder van een auto remt, drukt tegen de remblokken. De remblokken drukken dan op de remschijf en op deze manier neemt de snelheid van de auto af. De remklauwen van een auto zijn in de meeste gevallen zichtbaar tussen de velgen door. Tegenwoordig kiezen ook veel mensen ervoor hun remklauwen te laten spuiten naar een andere kleur, waardoor deze extra opvallend worden. Al met al zijn de remklauwen van een auto dus erg belangrijke onderdelen.

Hoeveel btw op auto onderdelen
Hoeveel btw op auto onderdelen

De BTW regels betreffende nieuwe en gebruikte auto-onderdelen Wanneer er iets aan je auto kapot gaat wil je natuurlijk zo veel mogelijk zelf kunnen vervangen. Sleutelen is immers een hobby van je. Je moet naast verstand van de werking van je auto ook wel enigszins zicht hebben op waar je de juiste onderdelen voor je wagen koopt en hoeveel zelf repareren eigenlijk kost. Je hebt immers ook te maken met BTW-regels die je niet terug kunt vorderen

Remblokken vervangen? Zoveel kost het!
Remblokken vervangen? Zoveel kost het!

Remblokken zijn helaas onderhevig aan slijtage. Daarom is het van groot belang de staat van de remblokken regelmatig te controleren en zonodig te vervangen of te laten vervangen. Het herkennen van slijtage aan de remblokken is geen eenvoudige klus. De slijtage gebeurt immers heel geleidelijk. Je hebt het zelf meestal niet in de gaten, maar bij iedere rembeweging wordt de remafstand een stukje langer. Wachten tot het te laat is, is natuurlijk niet aan te raden. In onderstaand artikel vertellen we je daarom alvast waar je op moet letten en met welke kosten je rekening moet houden bij het vervangen van de remblokken.

Wanneer zijn remschijven versleten?
Wanneer zijn remschijven versleten?

Remschijven vormen een essentieel onderdeel van het remsysteem. Wanneer deze versleten zijn is het dan ook van belang dat ze spoedig vervangen worden. Maar wanneer zijn remschijven daadwerkelijk versleten? Lees het in de onderstaande tekst en kom meer te weten over het belang van goede remschijven, hoe je versleten remschijven kunt voorkomen en herkennen en wanneer je ze het best kunt vervangen.

Kan een kapotte wiellager kwaad?
Kan een kapotte wiellager kwaad?

Een wiellager zorgt ervoor dat je wiel keurig op zijn plek blijft en optimaal kan blijven ronddraaien. Wanneer je wiellager versleten of kapot is, is het van belang dat dit snel verholpen wordt. Lees de onderstaande tekst en ontdek wat de functie van een wiellager is, wanneer je een wiellager moet vervangen en wat zoal de gevolgen zijn als je dit niet doet.

Hoe vaak remblokken vervangen?
Hoe vaak remblokken vervangen?

Een auto zonder een goede rem? Daar heb je niets aan. Dat veroorzaakt levensgevaarlijke situaties. En dus is de conclusie gerechtvaardigd dat de remmen in je auto tot de belangrijkste onderdelen horen. En kijken we naar de remmen van een auto, dan spelen de remblokken en remschijven weer een cruciale rol. Als je steeds verzekerd wilt zijn van goed functionerende remmen, dan is het zaak tijdig de remblokken en de remschijven te vervangen. Maar wanneer is dat? Wanneer is het de hoogste tijd om de remblokken te vervangen?

Draagarm auto
Draagarm auto

De verbinding tussen het veersysteem, de wielen en de carrosserie, dat is wat de draagarm van de auto is. Het moet ervoor zorgen dat de wielen van de auto in alle richtingen kunnen bewegen. De voorwielen moeten kunnen sturen en zowel de voor- als de achterwielen moeten zorgen dat er optimaal contact gehouden wordt met het asfalt. Dit is mogelijk omdat ze geheel onafhankelijk van de carrosserie kunnen bewegen, en dat in verschillende richtingen. De draagarmen vangen de krachten op die de auto krijgt bij het het optrekken, afremmen en bij zijdelingse verplaatsingen. Die krachten zijn overigens fors en komen samen bij het wiel. Dat een draagarm een zeer sterke constructie heeft en amper stuk te krijgen is bij normaal gebruik, zal dan ook niemand verbazen.

Hoe kan ik een abs sensor doormeten?
Hoe kan ik een abs sensor doormeten?

Het ABS (antiblokkeersysteem) van een voertuig is een systeem dat voorkomt dat de wielen blokkeren tijdens het remmen. Bij veel voertuigen gaat het ABS-waarschuwingslampje branden bij het starten, samen met andere waarschuwingslampjes om een ​​functietest uit te voeren. Echter, als dit lampje lang blijft branden in je auto, betekent dit dat het anti blokkeer systeem is uitgeschakeld en dat er een probleem is met de auto dat moet worden verholpen.

Wat is een remklauw
Wat is een remklauw

De remklauw is een belangrijk onderdeel van het remsysteem bij een auto. Wanneer de remklauw niet goed werkt kan dat een nadelig effect hebben als je remt. De werking van de remklauw is in principe vrij eenvoudig. Wanneer je het rempedaal intrapt, zal de remvloeistof ervoor zorgen dat via de remtang de remblokken tegen de remschijf wordt gedrukt. Hierdoor zal je auto tot stilstand komen. De remblokken moeten aan beide zijden met een gelijke kracht tegen de remschijven drukken. Doen ze dat niet dan heb je de kans dat de auto naar een zijde trekt wanneer je remt. De remklauw kun je zien zitten, omdat deze altijd bij de remschijven is gemonteerd. Een remklauw kan zowel aan de bovenzijde van de remschijven gemonteerd zijn als aan de zijkant. Dit is afhankelijk van de soort auto die je hebt.

Wat kost een fuseekogel?
Wat kost een fuseekogel?

Een fuseekogel die tot de ophanging van de auto behoort is een belangrijk onderdeel. Je kunt je afvragen wat een fuseekogel nu eigenlijk doet? Op de eerste plaats zorgt een fuseekogel ervoor dat de wielen van een auto gelijktijdig kunnen draaien en sturen. Ook zal een fuseekogel een in- en uitvoerende beweging opvangen. Door de goede werking zul je geen last hebben wanneer je over een wegdek rijdt waar gaten in zitten. Je wiel van de auto zit vast aan de naaf. In de naaf zit een lager waardoor het wiel gemakkelijk kan draaien. Omdat je met de voorwielen moet kunnen sturen zitten de voornaven met een of met meerdere draaipunten vast. Tegenwoordig zitten de wielnaven gewoonlijk vast met kogelgewrichten, met andere woorden "de fuseekogels". Dat zijn dus de draaipunten voor je wielen. Je wielen zullen daarop scharnieren. Het is belangrijk dat het geheel soepel werkt. Is dat niet het geval dan moet je er niet mee blijven rijden. Je kunt op de eerste plaats behoorlijke onkosten krijgen wanneer je er te lang mee door blijft doorrijden. Op de tweede plaats kunt je er ook gemakkelijk ongelukken door veroorzaken en dat wil je met alle geweld voorkomen wanneer je aan het verkeer deelneemt. De fuseekogel wordt beschermd door een rubberen hoes. De hoes dient om de stof en vocht bij de fuseekogel weg te houden waardoor overbodige slijtage voorkomen wordt. De hoes dient ook om het vet vast te houden die de kogels smeert en ook beschermt tegen vuil en vocht. Het vet is belangrijk om de slijtage te verminderen, maar vooral ook om de goede conditie van de fuseekogel zo lang mogelijk op peil te houden. Het vet voorkomt ook dat de twee metalen delen van de kogel en de fuseekogel tegen elkaar komen. Zou dat wel gebeuren dan zouden de metalen delen snel beschadigen. De fuseekogel zorgt ervoor dat er zware krachten kunnen worden opgevangen. Het is een belangrijk onderdeel van je auto dat zeker aan slijtage onderhevig is.

Hoe lang gaan remblokken mee, BMW?
Hoe lang gaan remblokken mee, BMW?

Remblokken zijn een essentieel onderdeel van het remsysteem. Uiteraard dienen deze van voldoende kwaliteit te zijn en dien je de remblokken regelmatig te vervangen. Maar hoe lang gaan remblokken daadwerkelijk mee? En hoe dien je deze professioneel te vervangen? Lees de onderstaande tekst en kom meer te weten over het belang van remblokken voor een BWM, hoe je ze kunt vervangen, wat de kosten hiervoor zijn en lees daarnaast wanneer je de remblokken moet vervangen.

Welke onkosten zijn te verwachten als de remblokken achter aan vervanging toe zijn?
Welke onkosten zijn te verwachten als de remblokken achter aan vervanging toe zijn?

Het remsysteem van je auto heeft het altijd zwaar te verduren, vooral de remblokken. Weet je niet wanneer de laatste keer is geweest dat je ze gecontroleerd of vervangen hebt, dan de kans groot dat er kosten aan zitten te komen. Maar hoeveel geld moet je reserveren voor een paar spiksplinternieuwe remblokken en hoeveel moet de vervanging van deze remblokken je gaan kosten? Remblokken achter zijn net als de meeste andere verbruiksartikelen, er zijn te veel variabelen waarmee je rekening moet houden, zoals de grootte, prestaties en de leeftijd van het voertuig. Daarbij speelt ook mee het brede aanbod van verschillende prijsklassen voor een set remblokken. Hoewel iedereen geld probeert te besparen op remblokken, zullen ze waarschijnlijk later voor onvoorziene extra kosten komen te staan. Wanneer ben je toe aan vervanging? Dit is de eerste belangrijke vraag die je niet moet onderschatten, misschien denk je ‘is het nu wel nodig’ of je denk, ‘nu al, dit is wel erg snel’. De gemiddelde levensduur ligt ergens tussen de 24.000 tot 100.000 kilometer. Woon je in een heuvelachtig gebied of trek je regelmatig zware aanhangwagens, zul je ze waarschijnlijk vaker moeten vervangen dan iemand die elke dag van A naar B rijdt over een vlakke snelweg. Een belangrijke factor wat een grote impact heeft op de slijtage zijn de verschillende constructiemethoden die remblokken fabrikanten gebruiken. Het is daarom belangrijk zelf af en toe regelmatig te controleren om zo de extra slijtage of schade aan onder andere remschijven of remklauwen te voorkomen. Dit soort extra slijtages zijn vaak gecompliceerd en duur om te vervangen.

Hoeveel km gaan remschijven mee?
Hoeveel km gaan remschijven mee?

Remschijven vormen een essentieel onderdeel van het remsysteem en zijn zeer belangrijk voor de verkeersveiligheid. Wanneer deze niet meer goed functioneren, kunnen de remmen niet meer goed presteren waardoor rijden levensgevaarlijk wordt. Gelukkig zijn er manieren waaraan je kunt herkennen dat de remschijven vervangen moeten worden. In de onderstaande tekst lees je meer over remschijven en lees je hoeveel km deze zoal mee gaan.

Wat is een wiellager?
Wat is een wiellager?

Een wiellager is een belangrijk onderdeel van heel de wielophanging. Deze lager zorgt er namelijk voor dat het wiel goed vrij kan draaien en zit tussen de wielnaaf en het wiel. Er zitten altijd vier wiellagers op een auto. Er zijn drie categorieën wiellagers. Welke wiellagers het meest geschikt is voor jouw auto is afhankelijk van het merk en het model auto.

Zelf een draagarm vervangen
Zelf een draagarm vervangen

Een draagarm is een van de onderdelen van wielophanging van de auto. Het is een essentieel onderdeel van de ophanging en daarmee van de hele auto. Hoewel de draagarm niet het bekendste onderdeel van een auto is, is de werking in essentie niet zo ingewikkeld. De draagarm verbindt de wielen met de ophanging van de auto, dus eigenlijk is het simpelweg een verbinding tussen het carrosserie en de ophanging. Wat nou als deze stuk is? Dat is vervelend, en dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Als je voldoende kennis hebt en weet wat je doet kun je dit zelf doen, hieronder lees je hoe!

De wetenschap achter remblokken en remschijven
De wetenschap achter remblokken en remschijven

Bij de remmen van een voertuig hebben we het over het totale remsysteem, de fysica en de wetenschap van het bewegingsmanagement. Een voertuig is alleen bruikbaar, wanneer je deze kunt starten, sturen en stoppen. De bestuurder moet in staat kunnen zijn om met het remsysteem het voertuig te vertragen en om tot stilstand te komen, dit moet altijd mogelijk zijn dus ook bij een noodstop of naar eigen goeddunken om snelheid te verminderen. Snelheidslimieten, weg- en weersomstandigheden en obstakels maken het remsysteem een vereiste realiteit op elk vervoermiddel. Elke auto heeft om aan alle prestaties te voldoen een modern remsysteem, deze bestaat uit: rempedaal, rembekrachtiger, hoofdremcilinder, remleidingen, een doseerventiel, remblokken, remklauwen, remschijven en hydraulische remvloeistof. Als bestuurder gebruik je het rempedaal als invoerapparaat, deze wordt bijgestaan door de rembekrachtiger om de hoofdremcilinder te activeren en de druk in de hydraulische leidingen van het remsysteem te verhogen. Bij elke moderne auto die uit de fabriek rolt bevindt zich op elk van de wielen een hydraulische remklauw voorzien van remblokken die in de remschijven vastknijpen zodra de druk in de remleiding wordt verhoogd om zo het voertuig te kunnen vertragen.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.