Wat is een wielnaaf

Wat is een wielnaaf
De wielnaaf, een klein maar belangrijk onderdeel van je auto om veilig en comfortabel te rijden. De wielnaaf bevindt zich in het midden van het wiel en is bevestigd aan de cardanas. Elk wiel van je auto heeft zijn eigen wielnaaf. De cardanas en de wielnaaf zijn de onderdelen die het vermogen van de motor op de wielen overdragen. Ze zijn onderhevig aan natuurlijke slijtage en moeten op tijd worden vervangen. Het is de rol van de wielnaaf om het wiel stabiel te houden, zodat het vrij kan draaien zonder wrijving. Wielnaven zijn sterke onderdelen, omdat ze belastingen moeten kunnen weerstaan zonder te breken. Er zijn dus vier naven per auto, één per wiel. De wielnaaf dient ook als bevestiging en ondersteuning voor de remschijven, de remtrommel en de velg. Er zijn twee soorten remmen: trommelremmen en schijfremmen. De trommelrem bestaat uit een trommel, die twee remschoenen bevat die tegen de binnenkant van de trommel wrijven en zo je voertuig af te remmen of te stoppen. De naven zijn gemonteerd op wiellagers, zodat ze probleemloos kunnen draaien. Wiellagers zijn een onderdeel van je auto die belangrijk zijn voor het soepel laten lopen van de wielen. Ze zorgen ervoor dat het wiel perfect draait in combinatie met de naaf. De wiellager bestaat uit drie delen: de buitenring, de binnenring en de lagerkogels.

Wat zijn de symptomen van een defecte wielnaaf?

Verschillende symptomen kunnen je waarschuwen voor problemen met je wielnaven:

- Slecht remmen: je remmen werken met tussenpozen of je moet hard op het pedaal trappen om te remmen;

- Gebrek aan stuur effectiviteit: je stuurwiel wordt losser of reageert vertraagd. Zelfs als het stuur moeilijk in beide richtingen te draaien is, is er waarschijnlijk een probleem met je wielnaven;

- Verdacht geluid: je hoort een piepend of zoemend geluid vanuit je wielnaven. Goed werkende wielnaven helpen de wrijving tussen de auto en de wielen te verminderen en het geluid te verminderen. Ook je rijgedrag en brandstofverbruik zal verbeteren. Het verdacht geluid is wel degelijk een teken dat er iets niet goed genoeg functioneert. In moderne auto's zijn de wielnaven ook aangesloten op een sensor die problemen met de naven detecteert.

Als je een van deze problemen ondervindt, moeten de wielnaven mogelijk snel worden vervangen. Wacht dus dus wacht niet langer om ze door een professionele garage te laten controleren of zelf aan de slag te gaan.

Goed om te weten: de gemiddelde levensduur van een wielnaaf is 400.000 km voor oude auto's en 100.000 km voor nieuwere auto's.

Hoe verwijder en vervang je een wielnaaf

Als je zelf de wielnaven wilt vervangen, moet je weten dat dit een relatief eenvoudige werkwijze is, maar dat hiervoor specifiek gereedschap nodig is. Begin deze taak daarom niet tenzij je een ervaren monteur bent met de juiste gereedschappen (slagmoersleutel, torx-schroevendraaier, lagertrekker ...).

Nu je je hiervan bewust  bent, volgen hier de verschillende stappen om zelf je wielnaven te vervangen:

Verwijder je wiel

Het is absoluut nodig dat u weet hoe je gemakkelijk een wiel kunt wisselen.

Stap 1: Het eerste dat je moet doen, is je auto op een vlakke en harde ondergrond plaatsen. Dit om te voorkomen dat je auto kan bewegen. Anders kan de krik in de grond zakken. Je moet ook de parkeerrem van je auto inschakelen. Je kunt ook een versnelling inschakelen om de voorwielen te vergrendelen. Dit is belangrijk voor je veiligheid tijdens het afnemen van de wielen.

Stap 2: Verwijder de wieldop. Om toegang te krijgen tot de wielmoeren, verwijder je eerst de wieldop van je wiel. Je hoeft alleen maar aan het deksel te trekken om de wieldop te verwijderen;

Stap 3: Draai alle wielmoeren los met je steeksleutel. Ter herinnering: draai een bout tegen de klok in om een bout los te draaien. Het is gemakkelijker om de wartelmoeren los te draaien, terwijl het voertuig nog op de grond staat, omdat de wielen niet meer kunnen draaien.

Stap 4: Til de auto op met de krik; je kunt de auto nu met je krik optillen tot de gewenste hoogte. Om problemen te voorkomen, plaats je de krik op het krikpunt. Je moet de auto optillen tot de wielen de grond niet meer raken;

Stap 5: verwijder het wiel en leg het opzij. Zorg dat je voldoende ruimte vrij hebt om je verdere werkzaamheden uit te voeren. Om de wielnaven te vervangen neem je best maar een wiel tegelijk af om zoveel mogelijk vrije ruimte te behouden.

Verwijder je remklauw

De remklauw maakt deel uit van het remsysteem van je auto. De remklauw dient om comfortabel te remmen, waardoor je voertuig soepel kan remmen. Als de remklauw tekenen van zwakte begint te vertonen, vervang de remklauw dan snel;

Verwijder de remschijf

De remschijf is een onderdeel van je auto dat wordt gebruikt om je auto in de beste omstandigheden te vertragen en te stoppen;

Verwijder de dop en de wartelmoer

Verwijder de wielnaaf

Gebruik een lagertrekker om de naaf te verwijderen. Een lagertrekker wordt gebruikt om onderdelen zoals lagers, tandwielen of poelies van een as te verwijderen. Ze hebben klauwen die rond de achterkant of binnenkant van een onderdeel cirkelen en een schroef die tegen het uiteinde van de schacht loopt. De speciaal ontworpen klauwpoten van de trekker passen comfortabel rond een wielnaaf en de schroef oefent voldoende kracht uit om de naaf met minimale inspanning te verwijderen. Zonder deze tool kun je de wielnaaf niet verwijderen.

Installeer de nieuwe naven

Eenmaal de naaf geïnstalleerd voer je voer de stappen in omgekeerde volgorde uit.

Goed om te weten: Het is raadzaam de wielnaven per paar te vervangen, omdat hun slijtage vergelijkbaar moet zijn. Zorg ervoor dat je de wielnaaf goed uitlijnt. Foute montage, of montage in de verkeerde draairichting kan er ook voor zorgen dat het ABS-lampje in de auto blijft branden

Hoeveel kost het om een wielnaaf te vervangen?

De prijs door het vervangen van een wielnaaf ligt tussen de 100 euro en 300 euro. Bereken gemiddeld tussen de 50 en 150 euro voor de werkuren. Reken ook tussen de 20 euro en 80 euro voor een nieuwe wielnaaf. Denk eraan dat de wielnaven per paar moeten worden vervangen.

Je wielnaven tijdig vervangen

Je weet nu bijna alles over wielnaven: van onderhoud tot prijs en bediening. Je hebt dus geen reden meer om je wielnaven niet regelmatig te onderhouden. Het is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je auto, maar vooral voor je veiligheid en die van je passagiers.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }