Remblokken vervangen? Zoveel kost het!

Remblokken vervangen? Zoveel kost het!
Remblokken zijn helaas onderhevig aan slijtage. Daarom is het van groot belang de staat van de remblokken regelmatig te controleren en zonodig te vervangen of te laten vervangen. Het herkennen van slijtage aan de remblokken is geen eenvoudige klus. De slijtage gebeurt immers heel geleidelijk. Je hebt het zelf meestal niet in de gaten, maar bij iedere rembeweging wordt de remafstand een stukje langer. Wachten tot het te laat is, is natuurlijk niet aan te raden. In onderstaand artikel vertellen we je daarom alvast waar je op moet letten en met welke kosten je rekening moet houden bij het vervangen van de remblokken.

Wat is de functie van remblokken?

Remblokken zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem. Ze zorgen er voor dat je auto mindert in snelheid en zo tot stilstand komt. Wanneer je het rempedaal ingedrukt houdt, zorgt dit er namelijk voor dat de remblokken tegen de remschijven worden gedrukt. Dit zorgt er voor dat er wrijving ontstaat. Die wrijving zorgt op zijn beurt voor een weerstand die vertraging tot gevolg heeft. Helaas zorgt deze wrijving niet enkel voor vertraging. Het zorgt er eveneens voor dat er slijtage ontstaat.

Kiezen voor de juiste remblokken!

Remblokken zijn opgebouwd uit verschillende elementen. Afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal van deze elementen is ook een prijsverschil te merken. De keuze van materialen hangt tevens af van je persoonlijke rijstijl. Ben je een sportieve bestuurder? Remblokken van keramiek zijn in dat geval een prima keuze. Ze zijn duurder maar zullen minder snel onderhevig zijn aan slijtage.

Standaard of analoog?

Standaard remblokken zijn een stuk duurder dan analoge. Dat is niet zonder reden. Ze bieden heel wat voordelen en zijn onderworpen aan strenge controles. Toch kunnen ook analoge remblokken dezelfde kwaliteit bieden. De remwerking is prima en de prijs is een stuk lager voor quasi dezelfde kwaliteit. Toch is het uitkijken. Analoge remblokken van lage kwaliteit worden vaak onvoldoende getest en voldoen maar net aan de normen. De prijs van de remblokken is vaak een prima indicator van de kwaliteit.

Het belang van remblokken controleren en vervangen?

Iedere rembeweging zorgt er voor dat de wrijving een deel van de remblokken 'wegslijpt'. Afhankelijk van je rijstijl en remgedrag zullen sommige remblokken sneller slijten dan anderen. Hou je een normale rijstijl aan kan je al snel enkele jaren verder met een set remblokken. Toch is het van essentieel belang om ze regelmatig aan controle te onderwerpen. Zijn je remblokken geheel afgesleten dan is er immers geen wrijving meer tussen de blokken en de remschijven. Het metaal van de remblokken komt dan in rechtstreeks contact met het metaal van de remschijven. Dit zorgt er voor dat remmen niet meer (of onvoldoende) functioneren. Niet meer in staat zijn te remmen kan heel wat gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Daarnaast zorgt de wrijving van metaal op metaal er ook voor dat de remschijven kunnen beschadigen en krom trekken. Hierdoor lopen de kosten voor het vervangen natuurlijk snel op.

Zo weet je wanneer je remblokken aan vervanging toe zijn!
 

Je auto regelmatig laten controleren is belangrijk. Zorg dat er bij een controle niet enkel wordt gekeken naar technische zaken zoals de lichten. Vraag je garage om zeker ook het remsysteem te controleren. Zelf je remblokken controleren is niet gemakkelijk omdat ze niet meteen zichtbaar zijn tenzij je hier zelf verstand van hebt. Toch zijn er enkele zaken die je zelf in de gaten kunt houden en die er op wijzen dat vervanging noodzakelijk is. In heel wat auto's, zeker de meest recente modellen, zal een lichtje op het dashboard aangeven wanneer er problemen zijn met het remsysteem. Merk je zelf op dat het remmen minder vlot gaat, kies je best voor een extra controle. In een later stadium zorgt de wrijving van metaal op metaal voor een knarsend geluid bij het remmen. Dat geluid is een signaal dat je best niet negeert. Het wijst er immers op dat de remblokken zo goed als geheel afgesleten zijn en zo snel mogelijk moeten vervangen worden.

Nieuwe remblokken? Dit zijn de kosten!

Zijn je remblokken toe aan vervanging? Hou er rekening mee dat twee remblokken op dezelfde as steeds samen moeten vervangen worden. Het is dus niet mogelijk om enkel de linker- of rechter remblok te vervangen. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat de remwerking aan beide kanten gelijkwaardig blijft. Je betaald dus steeds voor een vervanging aan beide kanten.

Remblokken laten plaatsen?
 

De meeste mensen zullen er voor kiezen om de remblokken te laten vervangen bij hun garage of technieker. Zo ben je immers zeker dat de remblokken correct geplaatst zijn en van goede kwaliteit zijn. Naast de aankoop van de remblokken zal je ook rekening moeten houden met de plaatsingskosten of het uurloon van de technieker in kwestie. De exacte prijs is natuurlijk afhankelijk van de keuze van garage en het type auto. Gemiddeld moet je voor het vervangen van de remblokken rekenen op een kost van 150 Euro.

Zelf remblokken plaatsen?
 

Natuurlijk kan je er voor kiezen om de remblokken zelf te vervangen. In dat geval betaal je enkel de aankoop van de remblokken. Afhankelijk van het merk en de soort remblokken zal deze aankoop je tussen de 30 en 100 Euro kosten.

Je remblokken langer laten mee gaan.

Zoals met de meeste zaken kunnen ook je remblokken langer meegaan wanneer je er extra zorg voor draagt. Om dat te bekomen zijn er een aantal dingen die je kan doen. Zorg voor banden met voldoende profiel en spanning. Dit zal het remmen vergemakkelijken en de remblokken minder belasten. Daarnaast doe je er goed aan om regelmatig het peil van de remvloeistof te controleren en bij te vullen wanneer deze te laag is. Verder is je rijstijl een belangrijke factor in de slijtage van je remblokken. Plots en veelvuldig remmen zal logischerwijs een grotere slijtage met zich meebrengen. Hou er tot slot rekening mee dat nieuwe remblokken niet meteen hun maximum capaciteit zullen benutten. Je dient deze eerst goed in te rijden.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }