Wat is een wiellager?

Wat is een wiellager?
Een wiellager is een belangrijk onderdeel van heel de wielophanging. Deze lager zorgt er namelijk voor dat het wiel goed vrij kan draaien en zit tussen de wielnaaf en het wiel. Er zitten altijd vier wiellagers op een auto. Er zijn drie categorieën wiellagers. Welke wiellagers het meest geschikt is voor jouw auto is afhankelijk van het merk en het model auto.

Wat is een wiellager?

Een wiellager heeft als belangrijkste functie dat het wiel goed om zijn as kan draaien. De lager zorgt ervoor dat de beweging die tussen de aandrijfas en het fusee heel goed en vooral heel soepel verloopt. Een wiellager heeft altijd twee ringen. Daarnaast zitten er ook nog kogels of rollen in die ervoor zorgen dat de twee ringen apart van elkaar ook goed functioneren en bewegen.

Er zijn drie subgroepen als het over wiellagers gaat. De conische, de perslager of de complete wielnaaf.

In de complete wielnaaf zit de lager al helemaal voor gemonteerd. Dit geeft veel voordeel bij het vervangen van bijvoorbeeld een kapotte wiellager. Conische wiellagers worden doorgaans het meest gebruikt voor de achterkant (de achterwielen). De perslager heeft ABS-sensoren die magnetisch zijn en deze wiellagers worden het meest gebruikt voor de voorkant van de auto. De ABS-sensoren zorgen ervoor dat de auto bestuurbaar blijft bij een acute stop en dat de wielen niet blokkeren.

Waar zit een wiellager precies?

Een wiellager zit achter de fusee in de wielnaaf en zit weer voor de remschijf. Het is even werk om daadwerkelijk bij de wiellager te komen. Daarnaast is het ook afhankelijk welke soort wiellager er op de auto zit. Wil je zelf kijken waar je wiellager zit of deze gaan vervangen. Het begint natuurlijk altijd met het verwijderen van de wielkap en het wiel.

Heb je deze eraf gehaald dan is het nogmaals afhankelijk wat voor soort wiellager erop zit. Heb je een conische wiellager? Dan moet je daarna even het beschermkapje van de lager en daarna de moer en de splitpen verwijderen. Dan kan je de trommel eraf halen en op die manier de wiellagers bekijken en als dat nodig is ook direct vervangen.

Wil je de wiellager of lagers zelf gaan vervangen? Dat kan zorg er wel voor dat je de juiste wiel lager besteld. Weet je niet goed welke het meest geschikt is voor jouw auto? Dat is geen probleem je kan het juiste onderdeel ook vinden door op merk, model of door op kenteken te zoeken. Ben je niet helemaal zeker of het wel de goede wiellagers zijn dan moet je ze niet gaan vervangen. Vraag dan eerst even om advies of om verder informatie.

Hoe weet je of er een wiellager kapot is?

Maakt de auto een brommend geluid bij het maken van een bocht. Grote kans dat er een wiellager kapot, beschadigd of versleten is. Een wiellager gaat over het algemeen genomen ongeveer een 60.000 kilometer mee. Om uit te testen welke wiellager precies kapot is kan je het volgende even uitproberen: Denk je dat de wiellager aan je rechter voor of achterwiel versleten is stuur dan naar links. Met het naar links sturen vergroot je de spanning op het rechter voor of achterwiel. Aan het brommende geluid hoor je dan welke wiellager versleten is. Mocht het toch hierna toch niet helemaal duidelijk zijn of en welke wiellager er defect is. Probeer dan of je het wiel kan opkrikken.

Leg je ene hand bovenop de band van het betreffende wiel en het andere aan de onderkant van de band. Probeer nu de band heen en weer te bewegen. Zit er veel speling op ook dan kan er iets mis zijn met je wiellager. Het is overigens heel verstandig om hier niet te lang mee rond te blijven rijden. In het ergste geval kan het wiel loskomen van de auto. Dat kan een heel gevaarlijk situatie op de weg veroorzaken. Als het kan moet je zo snel mogelijk de kapotte wiellager vervangen.

Waardoor gaat een wiellager kapot?

Een wiellager is een onderdeel aan de auto dat best wat te verduren heeft. De belangrijkste reden dat een wiellager stuk gaat is slijtage. Daarnaast speelt de levensduur ook een belangrijke rol. Als de wiellager al behoorlijk oud is er ook een redelijke grote kans dat deze kapot gaat. Ook het regelmatig tegen stoepranden aanrijden of er een sportieve rijstijl op nahouden is niet echt bevorderlijk voor de levensduur van een wiellager.

Er is ook nog een andere reden waardoor een wiellager op den duur stuk kan gaan en dat is door roestvorming. Een wiellager bevat altijd voldoende vet of smeer voor een soepele beweging. Zolang deze goed droog blijft is er niets aan de hand. Rijd je heel vaak door wat diepere plassen? Dan is de kans zeer groot dat er water bij de lagers kan komen. Hierdoor ontstaat roestvorming. Na verloop van tijd kunnen de wiellagers door het roest aangetast worden en beschadigd raken of op den duur echt stuk gaan.

Wat kost het vervangen van een wiellager?

Een kapotte of versleten wiellager moet als het even kan zo snel mogelijk vervangen worden. Je kan hiervoor naar een garage gaan maar je kan het ook heel goed zelf doen. Er hangt namelijk best een behoorlijk prijskaartje aan het vervangen van een of meerdere wiellagers bij een garage. Dan is het ook nog afhankelijk van het merk en het type auto. Desalniettemin moet je toch op een bedrag rekenen zo tussen 165 en de 450 euro aan reparatiekosten.

Het kan ook op een andere manier en dat is een stuk goedkoper. Je kan dit onderdeel ook zelf vervangen. Dit kan heel goed en gemakkelijk zelf doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste soort wiellagers besteld specifiek voor jouw auto. Met goede informatie of advies en eventueel het bekijken van een uitgebreide instructie vlog of filmpje kan je dit klusje prima zelf opknappen. Dit scheelt je aanzienlijk in de kosten en daarom is dit een hele goede reden om deze klus zelf uit te voeren.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }