Hoeveel km gaan remschijven mee?

Hoeveel km gaan remschijven mee?
Remschijven vormen een essentieel onderdeel van het remsysteem en zijn zeer belangrijk voor de verkeersveiligheid. Wanneer deze niet meer goed functioneren, kunnen de remmen niet meer goed presteren waardoor rijden levensgevaarlijk wordt. Gelukkig zijn er manieren waaraan je kunt herkennen dat de remschijven vervangen moeten worden. In de onderstaande tekst lees je meer over remschijven en lees je hoeveel km deze zoal mee gaan.

Wat zijn remschijven?

Remschijven vormen samen met de remblokken, het mechanisme dat ervoor zorgt dat je kunt remmen wanneer je op het rempedaal drukt. Ze zijn onmisbaar en dienen te allen tijde goed te functioneren. Ook dienen de remschijven regelmatig schoongemaakt te worden.

Remschijven zitten meestal alleen aan de voorste wielen. De reden daarvoor is dat de voorwielen de voornaamste energie leveren die nodig is om de auto te remmen. De remmen bij de voorwielen slijten hierdoor ook sneller dan de achterwielen.

Hoe werken remschijven?

Zodra je het rempedaal intrapt zorgt de hoofdremcilinder er voor dat remvloeistof zich verplaatst naar de zuigers. Deze bevinden zich in de remtang. Zodra de zuigers worden aangetrokken worden ze naar buiten gedrukt waardoor de remblokken tegen de remschijven aan worden gedrukt.

Zodra de remblokken tegen de remschijven drukken ontstaat er wrijving en zorgt deze wrijving ervoor dat de auto tot stilstand komt. Wanneer de remschijven langdurig worden blootgesteld aan wrijving, bijvoorbeeld door een agressieve rijstijl, kunnen de remschijven slijten waardoor je de schijven op den duur moet vervangen.

Hoe vervang je remschijven?

Over het algemeen gaan remschijven gaan langer mee dan remblokken, maar vaak is het aan te raden beide onderdelen tegelijk te vervangen. Je kunt de remschijven laten vervangen bij een garage, of ervoor kiezen om dit zelf te doen. Ook kan een specialist je advies geven over het juiste moment om de remschijven te vervangen.

Wanneer je de klus zelf aangaat, is het belangrijk dat je over de juiste kennis en het juiste gereedschap beschikt. Je hebt niet veel gereedschap nodig gelukkig, enkel een krik om je auto omhoog te krikken en een sleutel om bouten los te draaien. Zodra je beschikt over het juiste gereedschap kun je de volgende stappen doorlopen:

Stap 1

Draai de moeren van je wiel een stukje losser zodat ze later gemakkelijk los te krijgen zijn. Wanneer je dit niet doet heb je kans dat de auto van de krik kan schieten, waardoor je de auto kunt beschadigen. Zodra je dit gedaan hebt kun je de auto omhoog krikken.

Stap 2

Verwijder het wiel waarvan je de remschijf wilt vervangen. Draai de moeren daarvoor volledig los en haal het wiel zorgvuldig van de auto. Bewaar de moeren goed, want je hebt ze immers weer nodig om ze later te bevestigen.

Stap 3

Verwijder de remklauwen en datgene waaraan de remklauwen aan bevestigd zaten (ook wel de drager genoemd). Hierdoor komen de remschijven volledig vrij te liggen. Maak de remschijven schoon en vervang de schijven indien de schijven dusdanig beschadigd zijn.

Stap 4

Haal de remschijf er voorzichtig uit en zorg ervoor dat je niets kapot maakt. Verwijder eventueel vuil dat je aantreft en plaats de nieuwe remschijf. Plaats de remschijf op de beugel en maak de schijf flink vasts met een schroef. Plaats vervolgens de remklauwen terug op zijn plek en draai het wiel weer om zijn as. Zorg ervoor dat je de bouten strak aandraait zodat het wiel er niet zomaar af kan vallen.

Stap 5

Zodra het wiel er weer op ligt kun je gaan controleren of de remschijven correct geplaatst zijn. Je kunt dit doen door voorzichtig te remmen en kijken of je geen vervelende geluiden of trillingen voelt. Probeer de eerste kilometers nog voorzichtig te remmen met de nieuwe remschijven. Het kan wellicht even wennen zijn en anders voelen dat je gewend bent.

Wat kost het vervangen van remschijven?

Het vervangen van remschijven is geen dure klus. Zo ben je ongeveer 20 euro aan onderdelen kwijt, afhankelijk van het type remschijf. Daarnaast kun je flink besparen op de kosten van het vervangen van je remschijven door voorzichtig met de remschijven om te gaan.

Wanneer je remschijven wilt laten vervangen bij een garage ben je hier ongeveer 100 euro voor kwijt. Uiteraard is deze prijs afhankelijk van de garage en het aantal te vervangen remschijven. Ook is de prijs afhankelijk van het type remschijf dat je kiest. Dit hangt af van het merk en model van je auto.

Wanneer moet je remschijven vervangen?

Het is erg belangrijk dat je niet blijft doorrijden met versleten remschijven. Gemiddeld gaan remschijven ongeveer 110.000 kilometer mee. Dit hangt echter samen met je rijstijl. Zo verslijten de remschijven sneller wanneer je vaak en hard remt en gaan de remschijven vele malen langer mee wanneer je weinig en zeer voorzichtig remt.

Een expert kan je altijd uitgebreid advies geven over de kwaliteit van je remschijven en adviseren wanneer je deze het best kunt laten vervangen. Verder zijn er enkele tips waarmee je rekening kunt houden.

Het is belangrijk dat je de remschijven vervangt wanneer je een schurend of piepend geluid hoort tijdens het remmen. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat de remblokjes op het metaal van re remschijven terecht komen.

Ook dienen de remschijven vervangen te worden wanneer je trillingen voelt tijdens het remmen. Het kan zijn dat je voelt dat re remmen ongelijk werken en dat betekent dat een van de remmen versleten is.

Daarnaast zijn er auto's die aangeven wanneer er iets mankeert met het remsysteem. Dit kun je dan vaak aflezen aan een brandend lampje op het dashboard. Wanneer dit lampje brandt is het belangrijk om direct alle onderdelen van het remsysteem te controleren.

In sommige gevallen kun je de remschijven slechts schoonmaken en hoeven de remschijven niet direct vervangen te worden. Wanneer ze dusdanig zichtbaar beschadigd zijn, is het altijd aan te raden om de schijven te vervangen. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd veilig de weg op gaat.


Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }