Hoe lang duurt remblokken vervangen?

Hoe lang duurt remblokken vervangen?
Samen met remschijven zijn de remblokken een vast en belangrijk onderdeel van de remwerking van jouw auto. Zowel remschijven als remblokken zijn echter onderhevig aan slijtage. Dit komt door de wrijving tussen de remblokken en remschijven. Dit zorgt ervoor dat de auto tot stilstand komt, maar leidt dus uiteindelijk ook tot slijtage. Hierbij is het zo dat remblokken vaker en dus ook eerder aan vervanging toe zijn dan remschijven. Dan kun je ervoor kiezen om de remblokken zelf te vervangen, wat prima te doen is. Hoe lang duurt remblokken vervangen dan?

De werking van remblokken

Allereerst kijken we even naar de werking van remblokken. De remwerking is in principe geen heel ingewikkeld systeem en het is daarom vrij makkelijk uit te leggen hoe dit werkt. Je trapt natuurlijk zelf de rem in, waardoor de remwerking in gang wordt gezet. Door het indrukken van het rempedaal wordt de remvloeistof verplaatst naar de zuigers in de remtang, via de hoofdremcilinder. Deze worden naar buiten gedrukt, hierdoor drukken de remblokken tegen de remschijf aan. Hierdoor remt de auto af of komt de wagen tot stilstand.

Slijtage van remblokken

Remblokken zijn dus, zoals al even gezegd, aan slijtage onderhevig. Dit komt omdat er bij het remmen constant druk wordt uitgeoefend door de remblokken op de remschijf. Doordat de remblokken steeds op de remschijf drukken werken deze op elkaar in. Ontstaan er groeven in de de remschijf, dan zullen de remblokken dezelfde groeven gaan vertonen. Om deze reden is het ook zo dat wanneer je de remschijven gaat vervangen het altijd verstandig is om de remblokken mee te vervangen. Dit is andersom niet nodig, dus als je de remblokken gaat vervangen hoef je de remschijven niet perse mee te nemen.

Hoe lang gaan remblokken mee?

Hoe lang remblokken dan precies meegaan is afhankelijk van meerdere factoren. Als je veel lange afstanden rijdt, bijvoorbeeld elke dag grote stukken op de snelweg, zullen je remblokken vrij lang meegaan. Sta je echter veel in de file of rij je veel in de stad, dan gaan remblokken een stuk minder lang mee. Ook een sportieve rijstijl is voor de staat van de remblokken niet goed. Om je remblokken zolang mogelijk in goede staat te houden en dus slijtage zoveel mogelijk uit te stellen, is het het beste om de auto zoveel mogelijk te laten uitrollen. Verder spelen ook het type brandstof en het gewicht van de auto een grote rol. In principe gaan remblokken ongeveer 60.000 kilometer mee, en minimaal 30.000 kilometer zouden ze in principe toch wel moeten kunnen halen. Wel raden we altijd aan om de remblokken elke 15.000 kilometer te (laten) controleren.

Hoe weet je dat je remblokken aan vervanging toe zijn?

Moderne auto’s zijn tegenwoordig vrijwel altijd uitgerust met slijtage indicatoren. Deze slijtage indicatoren geven aan de computer van de auto door dat de remblokken niet meer naar behoren werken, en dus moeten worden vervangen. Ook bij keuringen wordt altijd naar de remwerking gekeken. Mocht dan blijken dat de remblokken niet langer naar behoren werken, dan kun je hier direct actie in ondernemen. Het is ook belangrijk om dit te doen. Een goede remwerking is uiteraard heel belangrijk. Ook met je blote oog kun je vaak controleren hoe het met de remblokken van jouw auto is gesteld. Als je door de velg kijkt kun je zien hoe dik de voering op het metaal van de remblokken nog is. Als je het metaal bijna helemaal kunt zien zijn de remblokken aan vervanging toe. Tot slot kun je een probleem met de remwerking vaak horen. Als je bij het remmen een metaalachtig geluid hoort duidt dit op een probleem met de remblokken of remschijven. De remwerking is dan vrijwel verdwenen of zal op korte termijn verdwijnen. Het is dan noodzakelijk om de remblokken en/of remschijven zo snel mogelijk te vervangen.

Zelf je remblokken vervangen

Het is in principe goed mogelijk om zelf je remblokken te vervangen. Hiermee bespaar je flink op de manuren, wat je behoorlijk wat geld scheelt. Als je besluit om zelf de remblokken te gaan vervangen is het belangrijk dat je beschikt over voldoende kennis, het juiste gereedschap en een goede werkplek. Je hebt hoe dan ook een autokrik, remmenreiniger en een wielmoersleutel nodig. Vergeet niet de juiste onderdelen te bestellen. Ben je op zoek naar goedkoop onderdelen bestellen kan op deze website door enkel het kenteken in te voeren van de auto waar het om gaat. Verder is het belangrijk om altijd eerst de motor te laten afkoelen. Als je namelijk net voor de vervanging nog een rit met de auto hebt gemaakt zijn de rem onderdelen vaak nog heet, waardoor je er niet veilig aan kunt werken. 

Nadat je de remblokken vervolgens hebt vervangen, moet je altijd controleren of de reparatie geslaagd is. Je doet dit door het rempedaal meermaals in te trappen, zodat de remzuiger weer terug kan komen in zijn optimale positie. Bouw tijdens de eerste rit idealiter de snelheid rustig op en let goed op hoe de remmen werken. Tot slot moet je alert zijn op bepaalde geluiden. Als je een knarsend geluid hoort kan het zijn dat de montage niet goed is gegaan, wat je zo snel mogelijk moet (laten) nakijken. Een piepend geluid in het begin is echter vrij normaal en geen reden tot paniek.

Hoe lang duurt remblokken vervangen?

Niet onbelangrijk voordat je gaat beginnen met het zelf vervangen van de remblokken is natuurlijk de vraag hoe lang dit duurt. Het antwoord hierop is echter niet heel makkelijk. Omdat de tijd die je hiermee kwijt bent afhankelijk is van meerdere factoren. Allereerst verschilt het per auto, bij de ene is het makkelijker dan bij de andere. Ook per remblok is het verschillend. Maar de grootste factor die meespeelt bij de tijd die je erover doet ben je zelf. Als je handig bent met auto’s en auto onderdelen en ervaring hebt met reparaties zal het veel sneller gaan dan wanneer je dit helemaal niet of weinig hebt. Als je al vaker de remblokken hebt vervangen is het natuurlijk helemaal ideaal. Wat we wel kunnen meegeven is de tijd die een monteur er ongeveer voor vrij zal maken. Aan de voorkant van de auto zal een monteur ongeveer een half uur rekenen voor het vervangen van de remblokken, dit is dan wel in combinatie met de remschijf. Aan de achterkant van de auto is een monteur er iets langer mee bezig. Dit komt omdat daar vaak een handrem mechanisme zit, en dit brengt natuurlijk meer tijd met zich mee. Hoe lang jij er dan over zult doen om je remblokken te vervangen kun je wellicht zelf inschatten op basis van de informatie die je net hebt gelezen, en anders is het een kwestie van proberen.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }