Hoe lang duurt rijklaar maken nieuwe auto

Hoe lang duurt rijklaar maken nieuwe auto
Het rijklaar maken van een auto wordt door het grote publiek voornamelijk als een kostenverhogende toevoeging op de koopovereenkomst gezien. Vaak is dit ook onderdeel van de onderhandeling tijdens de koop van een auto. Op het moment als je bij een auto gaat kijken is deze namelijk in principe al rijklaar. Enkel een kwestie van de auto overzetten op naam en hij is klaar voor vertrek zou je denken. Is dit beeld terecht of heeft het rijklaar maken daadwerkelijk een nuttige functie. Hoe lang het rijklaar maken duurt is daarnaast ook van belang. Als de auto is aangeschaft wil je niet wekenlang wachten tot deze klaar is, maar er zo snel mogelijk mee op pad gaan.

Rijklaar maken, onzin of een nuttige toevoeging

Sinds lange tijd worden er al rijklaar kosten berekend bij de verkoop van een auto. Deze zijn begonnen onder de naam afleverkosten. Tegenwoordig dekt dit echter de lading niet meer, omdat er meer gebeurd dan enkel het afleveren van de auto. Wat zit er allemaal in dit rijklaarmaak pakket en hanteert elke dealer dezelfde standaard?

Zoals de oorspronkelijke naam al doet vermoeden zit het afleveren van de auto in deze kosten. Bij nieuwe auto's is dit een logische post aangezien de fabriek meestal niet in de buurt van de dealer zit. Bij occasions komt het echter vaak voor dat deze via een veiling zijn gekocht. Deze veiling of andere dealer waar de auto gekocht is zit vrijwel nooit om de hoek. De dealer moet de auto dus meestal ophalen met een autoambulance of ander vervoermiddel. Naast de kosten voor het transport is de dealer of een medewerker hier ook een goede ochtend/middag mee bezig.

Voornamelijk bij occasions kan het voorkomen dat de auto vol zit met stickers om deze aan te prijzen. Ook kan het zijn dat het interieur vuil is geworden na enkele proefritten. Met de rijklaarkosten wordt er voor gezorgd dat de auto spic en span wordt afgeleverd. Afhankelijk van de staat van de auto kan dit een uur tot enkele uren in beslag nemen.

Er worden nieuwe matten in de auto gelegd en de auto wordt voorzien van een lifehammer voor veiligheid. Sommige dealers zullen de auto ook voorzien van een EHBO kit. Dit is niet verplicht dus vraag dit voor de zekerheid na bij de onderhandeling. De auto wordt nagelopen of alle standaard uitrusting aanwezig is en of alles goed op zijn plek zit. Ook wordt de auto voorzien van een volle tank brandstof. Indien er geen spullen los zitten en alle standaard onderdelen aanwezig zijn zal de dealer hier maximaal een uur mee bezig zijn.

Belangrijk om na te vragen bij occasions is de datum van de APK. Sommige dealers geven een nieuwe APK bij het rijklaar maken van de auto. Dit kan eventueel een punt zijn om te onderhandelen bij de aanschaf van een nieuwe auto. De auto wordt vervolgens op naam gesteld waardoor jij als koper de officiële eigenaar bent van de auto. Mochten er geen punten zijn voor de APK dan zal dit samen met de tenaamstelling maximaal twee uur in beslag nemen.

Verplicht of niet?

Het rijklaar maken van een auto is voer voor discussie geweest bij de ACM. De Autoriteit Consument & Markt is de instantie die er voor zorgt dat er eerlijk wordt geconcurreerd in Nederland. Daarnaast zien ze er op toe dat de consumentenbelangen worden beschermd. Na onderzoek kwam aan het licht dat het rijklaar maken van een auto niet duidelijk werd aangegeven bij de consument. De prijzen konden op die manier extreem verschillen per dealer. Zo waren de rijklaar kosten bij de ene dealer €199,- en transparant terwijl bij de buurman dit niet duidelijk werd aangegeven en je voor meer dan €1000,- het schip in ging.

De ACM heeft daardoor besloten dat het rijklaar maken nog wel is toegestaan, maar dat er helder gecommuniceerd moet worden. Zo mag een auto niet meer exclusief rijklaarmaakkosten geadverteerd worden. Dit houdt in dat elke prijs die een dealer communiceert ook inclusief de rijklaarmaakkosten zijn. Er wordt hierbij wel rekening gehouden met vermijdbare kosten en onvermijdbare kosten. Niet alle punten uit de vorige alinea worden dus als rijklaar maken bestempeld door de ACM. De punten die wel worden bestempeld door het ACM als rijklaar maken zijn:

  • Een apk die geldig is op moment van het meenemen van de auto
  • De tenaamstelling van de auto
  • De wettelijke bepaalde garantie

De optionele kosten zoals een mattenset, volle tank brandstof en een lange APK zijn hier dus niet in meegenomen. Deze kosten mogen door de dealer buiten de geadverteerde prijs in rekening worden gebracht. Voorwaarde hierbij is wel dat deze prijzen duidelijk vermeld worden bij de aanschaf van de auto.

Garantie

Het rijklaar maken van een auto en de garantie worden vaak door elkaar gehaald. Zoals aangegeven is een verkoper verplicht om je een wettelijk bepaalde garantie te geven. In de praktijk zitten er een hoop haken en ogen aan deze garantie. De wettelijk bepaalde garantie heeft een duur van zes maanden en valt onder de wet 'Verkoop en garanties voor consumentengoederen'. Deze wet houdt in dat de auto bij aanschaf van het product voldoet aan de standaard eisen die gelden bij een normaal gebruik. Mocht er iets mis zijn met de auto dan heeft de verkoper een meldingsplicht om dit aan te geven.

Als consument heb je daarentegen zelf een controleplicht. Dit houdt in dat je niet alleen af kan gaan op het verhaal van de verkoper. De verkoper kan altijd aangeven dat hij niet op de hoogte was van het gebrek of dat het later is veroorzaakt doordat het product niet normaal is gebruikt. Loop de auto dus goed na op het moment als je deze wilt gaan kopen en overleg alle punten die je opvallen met de verkoper. Mocht je geen duidelijk antwoord krijgen of toch een twijfel blijven houden neem dan het punt mee in de koopovereenkomst van de auto. Hier kun je dan altijd op terugvallen op het moment als dit mankement alsnog naar boven komt binnen de zes maanden. Heb je zelf geen verstand van auto's? Neem dan altijd iemand mee die de auto grondig van binnen en buiten kan nalopen. Op die manier ben je zo goed mogelijk voorbereid bij de aanschaf van een auto.

Conclusie

Als de bovenstaande punten in beschouwing worden genomen dan zijn er een hoop handelingen die de dealer moet doen voordat de auto echt rijklaar is gemaakt. Indien er geen gekke punten naar boven komen dan zal hij hier inclusief het transport van de auto een krappe dag mee bezig zijn. Het kan ook voorkomen dat er toch punten naar boven komen die hersteld moeten worden voor de verkoop. Al snel zal de dealer dan al langer dan een dag bezig zijn met het rijklaar maken van een auto mochten er auto onderdelen moeten worden besteld.

Hoe lang duurt rijklaar maken nieuwe auto kan dus in de meeste gevallen niet langer duren dan een dag. Lees de voorwaarden van het rijklaar maken goed door en onderhandel hierover. Vaak kan het zo zijn hier veel in mogelijk is. Het wegrijden in je nieuwe auto is natuurlijk wel een stuk fijner als je weet dat alles voor elkaar is.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }