Hoe lang gaan remblokken mee, BMW?

Hoe lang gaan remblokken mee, BMW?
Remblokken zijn een essentieel onderdeel van het remsysteem. Uiteraard dienen deze van voldoende kwaliteit te zijn en dien je de remblokken regelmatig te vervangen. Maar hoe lang gaan remblokken daadwerkelijk mee? En hoe dien je deze professioneel te vervangen? Lees de onderstaande tekst en kom meer te weten over het belang van remblokken voor een BWM, hoe je ze kunt vervangen, wat de kosten hiervoor zijn en lees daarnaast wanneer je de remblokken moet vervangen.

Wat zijn remblokken?

Remblokken zijn onderdeel van het remsysteem van een BMW. Remblokken zijn kleine blokjes die ervoor zorgen dat het remsysteem geleidelijk en ook abrupt kan stoppen.

Zodra je op het rempedaal drukt wordt er druk uitgeoefend op de remvloeistof. Deze vloeistof bevindt zich in de remleidingen. Door deze druk worden de blokjes tegen de remschijven gedrukt en ontstaat er wrijving waardoor de auto tot stilstand komt.

Over het algemeen geldt dat hoe meer rem- acties je uitvoert, hoe sneller de remblokken zullen slijten en hoe eerder je de blokken dient te vervangen. Remblokken worden intensief benut en slijten daarom relatief snel. Wanneer je niet goed kunt remmen wordt het risico op ongelukken vergroot en ben je niet meer veilig in het verkeer.

Het is belangrijk dat je de remblokken regelmatig controleert. Je kunt dit zelf doen of laten uitbesteden aan een ervaren vakman. Ga nooit de weg op met versleten remblokken. Hiermee kun je jezelf, en een ander, in gevaar brengen.

Hoe worden remblokken vervangen?

Remblokken vervangen is over het algemeen geen lastige klus. Echter dien je wel over de juiste kennis te beschikken. Ook heb je redelijk wat kracht nodig om bouten los te kunnen draaien. Indien je de klus liever uitbesteed kun je de remblokken eenvoudig laten vervangen of laten schoonmaken bij een garage. Durf je de klus toch zelf aan? Neem dan de onderstaande stappen in acht.

Stap 1

Om de remblokken te vervangen begin je met het loskoppelen van het wiel. Hiervoor dien je de bouten een beetje los te draaien en het wiel vervolgens op te krikken onder het krikpunt. Zodra het wiel loskomt kun je het wiel er af halen door het wiel van zijn as te halen.

Stap 2

Nadat het wiel verwijderd is kan de remklauw (ook wel remtangen genoemd) verwijderd worden. De remklauw zorgt ervoor dat wanneer je op de rem drukt, de remblokken op de remschijven worden gedrukt. Indien de remklauw vuil of roest bevat dient de remklauw grondig schoongemaakt te worden.

Stap 3

Schuif de remblokken uit de houder en maak de houder volledig roestvrij door het goed schoon te maken. Je kunt hiervoor speciale schoonmaakmiddelen gebruiken of de houder invetten met speciaal hittebestendig vet. Vervolgens kun je de nieuwe remblokken plaatsen en eventueel insmeren met vet. Hiermee voorkom je dat de remmen gaan piepen.

Stap 4

Nadat de nieuwe remblokken geplaatst zijn kan de remklauw weer terug geplaatst worden. Zorg ervoor dat je deze goed vast draait. Zodra de remklauw voldoende vast zit kan het wiel weer terug geplaatst worden op de as.

Stap 5

Ten slotte is het nog belangrijk om te testen of de remmen goed werken. Je kunt dit eenvoudig doen door een stukje te gaan rijden en de remmen uit te testen. Probeer wat hard te remmen en kijk of de auto snel tot stilstand kan komen. Wanneer je te veel geluiden hoort, of trillingen voelt tijdens het rijden, kun je het best naar een monteur gaan en het proces opnieuw laten uitvoeren.

Zodra je de remblokken zorgvuldig geplaatst hebt en uitvoerig getest hebt, kun je veilig de weg op. Het is aan te raden om de eerste 100 km rustig aan te doen en voorzichtig te remmen. Hiermee zorg je voor een langere levensduur van de remblokken en een betere remwerking.

Wat zijn de kosten?

Het vervangen van de remblokken is over het algemeen geen dure klus. Uiteraard ben je goedkoper uit door het zelf te doen. Hiervoor dien je wel over het juiste gereedschap te beschikken. Aan onderdelen ben je vaak slechts rond de 6 euro kwijt. Gebruik remblokken die speciaal voor BMW auto’s geschikt zijn. Een specialist kan je hierin adviseren. Kies voor kwaliteit en geef de voorkeur aan nieuwe en standaard remblokken.

Wanneer je de remblokken professioneel wilt laten vervangen zal dit ongeveer rond de 100 euro kosten. De exacte prijs is echter afhankelijk van de garage en het type remblok. Om te voorkomen dat de remblokken onnodig beschadigd raken is het belangrijk om de remblokken regelmatig te controleren en schoon te maken. Hiermee kun je kosten besparen en zorg je ervoor dat je altijd veilig de weg op gaat.

Wanneer moet je remblokken vervangen?

Remblokken voor een BMW gaan gemiddeld rond de 56.600 kilometer mee voordat ze versleten zijn. Echter is het lastig exact te bepalen wanneer je je remblokken moet vervangen. Zo is de rijstijl van grote invloed op de kwaliteit van de remblokken en gaan remblokken minder lang mee wanneer je veel en vaak hard remt.

Tegenwoordige geven veel auto’s aan wanneer de remblokken vervangen dienen te worden, namelijk door middel van een lampje op het dashboard. Ook kan het zijn dat je trillingen voelt tijdens het remmen. Dit is een indicatie dat de remblokken hun effectiviteit verloren hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat je je remblok vervangt wanneer je een schurend of piepend geluid hoort tijdens het remmen. Wanneer je dit hoort tijdens het remmen kan het namelijk zomaar zo zijn dat de remblokken flink versleten zijn en hierdoor geen wrijving meer kan ontstaan tussen de remschijven.

In de meeste gevallen kunnen remblokken simpelweg schoongemaakt worden en hoeven ze niet direct vervangen te worden. Zorg ervoor dat de remblokken tijdig schoon gemaakt worden, door vuil kunnen de remblokken namelijk eerder kapot gaan. Een specialist weet vaak exact wanneer de remblokken vervangen dienen te worden en kan je hierin uitgebreid advies bieden.

 

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }