Wegens drukte bij PostNL & DPD kan uw pakket langer onderweg zijn.
Liever ophalen? Bel dan om een afhaalafspraak te maken

Wintersport: is jouw auto er klaar voor?

Wintersport: is jouw auto er klaar voor?
Februari is bij uitstek de maand waarin het bij veel Nederlanders begint te kriebelen om op vakantie te gaan. Met de vakantie voor de deur denken ze nog maar aan één ding: Wintersport! Lekker met de auto naar Zwitserland, Oostenrijk, Italië of net over de grens naar Duitsland. Je stapt in je auto en geniet binnen de kortste keren van een welverdiende wintersportvakantie. Maar is jouw auto wel klaar voor de reis?

Maak je auto klaar voor de reis

Om echt onbezorgd van je wintersportvakantie te kunnen genieten, zorg je dat je auto tegen alle mogelijke omstandigheden bestand is. Daarbij is het belangrijk de regels voor jouw wintersportland naar keuze goed in de gaten te houden. Zijn winterbanden bijvoorbeeld verplicht? Of sneeuwkettingen? We helpen je graag op weg bij je voorbereidingen.

Altijd doen voor je op wintersport gaat

Voor je op wintersport gaat, is het verstandig om je auto even een ‘winterbeurt’ te (laten) geven. Daarbij controleer je natuurlijk je olie en je remschijven en -blokken, maar zorg je ook dat je ruitenvloeistof en koelvloeistof bijgevuld zijn én geschikt zijn voor temperaturen ver onder nul.

Daarnaast kun je ook onderstaande controles beter niet vergeten:

- Is je accu nog goed?

- Doen al je lampen het nog?

- Controleer je bandenspanning en profieldiepte

- Is je reservewiel nog goed en werkt je krik?

- Als je ruitenwissers niet meer 100% zijn, vervang deze dan

- Smeer de rubbers van alle autodeuren en de achterklep in met vaseline. Siliconenspray kan ook.

In je auto

Na de voorbereidingen is je auto er helemaal klaar voor. Toch kan het geen kwaad om op alles voorbereid te zijn. Zorg daarom dat je de volgende zaken inpakt voor je op pad gaat:

- reservelampen

- sleepkabel

- startkabel

- olie

- handschoenen

- twee dekens. Eentje voor als je strandt en eentje om op te kunnen knielen als je buiten aan je auto moet werken.

- plankje waar je je krik stabiel op kunt zetten

- verbanddoos

- zaklamp

- fluoriserende hesjes voor jezelf en je passagiers

- papieren routekaarten

Maar daarmee ben je er nog niet. Zo zijn er landen waar je winterbanden nodig hebt en/of sneeuwkettingen. Per land zetten we de winterbanden-regels nog even voor je op een rij.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden rond deze tijd van het jaar verplicht. Daarnaast is het verstandig om ook sneeuwkettingen in je auto te hebben, aangezien deze op sommige plaatsen -vooral in bergachtig gebied- ook verplicht zijn. Wanneer je op winterbanden rijdt, is de maximale snelheid gelimiteerd tot de snelheid die met een lettercode op de zijkant van je winterbanden staat. Rijd je met met sneeuwkettingen, dan is de maximumsnelheid 50km per uur.

Verder is het ook verstandig om een milieusticker te bestellen voor je op wintersport gaat.

Italië

Ook in ItaIië zijn winterbanden verplicht in de winter. Net als in Duitsland is het verstandig om ook sneeuwkettingen in je auto te hebben. Een rond blauw bord met daarop een autoband met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Het is overigens ook verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidsvestjes in de auto te hebben.

Vrijwel iedere snelweg in Italië is een tolweg. Naast de mogelijkheid om met je Maestro-kaart of cash te betalen bij een tolhekje, kun je gebruikmaken van een tolbadge. Verder kun je bij tankstations ook een soort prepaid-kaart kopen die ze een Viacard noemen.

Frankrijk

In Frankrijk is het niet verplicht om op winterbanden te rijden. Maar rijd je via Duitsland of Luxemburg naar je Franse wintersportbestemming, moet je toch winterbanden hebben voor je reis. Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Net als in Italië wordt dit aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Als er bij dit bord géén onderbord is, moet je ook je winterbanden voorzien van sneeuwkettingen.

Bijna iedere snelweg in Frankrijk is een tolweg. Dit betekent dat je regelmatig je portemonnee tevoorschijn moet toveren bij tolhekjes. Je kunt er echter ook voor kiezen om bij de ANWB een tolbadge aan te schaffen.

Oostenrijk

Ook Oostenrijk kent de verplichting om op winterbanden te rijden. Zij hanteren hiervoor de regel dat winterbanden van november t/m april verplicht bij winterse omstandigheden. Aangezien je nooit weet wat je tegenkomt, raden wij je dus aan alleen op winterbanden naar Oostenrijk te gaan. Daarnaast is het ook verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. En wist je dat het ook verplicht is om een verbanddoos in je auto te hebben?

Ook niet onbelangrijk: in Oostenrijk moet je ook in het bezit zijn van een tolvignet op alle snelwegen (A + S wegen). Is je auto zwaarder dan 3.500 kg dan is een GO-Box verplicht.

Zwitserland

Winterbanden zijn niet verplicht in Zwitserland. Maar veroorzaak je problemen op de weg en rijd je onder winterse omstandigheden op zomerbanden? Dan krijg je een fikse boete. Net als in omringende landen, is verstandig ook sneeuwkettingen mee te nemen. Die zijn namelijk wel verplicht op sommige plaatsen. Ook hier wordt dit weer aangegeven met een verkeersbord.

In Zwitserland is op alle autosnelwegen voor motorvoertuigen én aanhangers tot 3.500 kg een tolvignet verplicht. Is jouw auto zwaarder, dan moet je je melden bij de grensovergang.

Jij bent klaar voor de wintersport

Heb je bovenstaande tips en regels aandachtig gelezen en alle voorbereidingen getroffen? Dan ben jij er helemaal klaar voor… en je auto ook! We wensen jou een geweldige wintersportvakantie.