Wegens drukte bij PostNL & DPD kan uw pakket langer onderweg zijn.
Liever ophalen? Bel dan om een afhaalafspraak te maken

Stuurkogel vervangen

Stuurkogel vervangen
De stuurkogels van je auto zorgen ervoor dat de voorwielen kunnen zwenken op het moment dat jij aan het stuur draait. Het is dus belangrijk dat zij hun werk probleemloos doen. De gevolgen van een kapotte stuurkogel kunnen namelijk desastreus zijn: Je auto is niet meer bestuurbaar, omdat er geen contact meer is tussen de stuur en de voorwielen.

Hoe merk je dan dat de stuurkogel versleten is?

De stuurkogels zijn continu in beweging en zeker wanneer je op een slecht wegdek rijdt. Je kent dat tikje in je stuur vast wel als je over een beschadigd stuk asfalt rijdt. Het op en neer gaan van de wielen wordt mogelijk gemaakt door de draagarmen en de stuurkogels. De stuurkogel kan deze bewegingen maken, omdat de constructie ervan bestaat uit een kogel die zich vrij kan bewegen in een “kom”. Denk hierbij aan je eigen schoudergewricht, die ervoor zorgt dat jij je armen alle kanten op kunt bewegen. Het is dan ook logisch, dat er op een gegeven moment slijtage aan de stuurkogels ontstaat. 

Naarmate de kogel verder verslijt, zal er meer speling komen in de kom. De kogel zal er niet snel uitschieten, maar je merkt dat je wielen speling krijgen. Dat is een duidelijk teken dat je stuurkogels vervangen moeten worden. Zijn je stuurkogels heel erg versleten, dan hoor je een duidelijk ‘kloppend’ geluid wanneer je aan het stuur draait. 

Kan ik zelf mijn stuurkogels vervangen?

Je kunt je stuurkogels zelf vervangen. Houd er wel rekening mee, dat alles helemaal goed moet gaan. Bij twijfel is het beter om naar een garage te gaan om de stuurkogels van je auto te laten vervangen. Dan weet je namelijk zeker dat alle werkzaamheden zoals het hoort uitgevoerd worden en heb je garantie op de reparatie. 

Vervangen van de stuurkogel

Wanneer je de stuurkogel losdraait van de spoorstang, is het verstandig even te markeren waar hij aansluit en het aantal slagen te tellen. Zo weet je zeker dat de nieuwe stuurkogel straks op precies dezelfde plaats komt te zitten. Dan is het waarschijnlijk niet nodig je auto opnieuw uit te laten lijnen nadat je de stuurkogel weer geplaatst hebt. 

Voor het verwijderen van een stuurkogel uit het fuseestuk wordt vaak gebruikgemaakt van speciaal gereedschap. Heb je dat niet, dan kun je ook proberen om rondom de stuurkogel op het staal van het fuseestuk te tikken met een hamer. Door de trillingen komt de stuurkogel dan vaak wel los. 

Spoorstang ook vervangen? 

Het kan ook zijn dat je problemen ondervindt bij het sturen, maar dat niet alleen de stuurkogels aan vervanging toe zijn. Wanneer je een aanrijding hebt gehad, bijvoorbeeld, of wanneer je door een venijnig gat in de weg bent gereden. Dan kan je spoorstang krom zijn. Een kromme spoorstang kun je niet repareren, die kun je alleen in zijn geheel vervangen. 

Het verwijderen van een spoorstang kan een lastige klus zijn. Dat is afhankelijk van het merk en model van je auto. Je zult daarom voordat je aan het vervangen van je spoorstang begint altijd goed moeten kijken of je hem zelf kunt verwijderen. Soms is het handiger om het hele stuurhuis te verwijderen. Zo heb je meer ruimte om te werken. Dit is vooral het geval voor de stuurkogel die onder het stuurhuis bevestigd is. De stuurkogels aan de buitenkant, bij het fuseestuk, zijn veel makkelijker. Je kunt de stuurkogel dan relatief eenvoudig losdraaien bij het fuseestuk.

Vragen tijdens de montage? 

Hopelijk kun je met deze handleiding zelf je stuurkogels vervangen. Maar mocht je nu tijdens de montage toch ergens tegenaan lopen, neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder!