Kan een kapotte wiellager kwaad?

Kan een kapotte wiellager kwaad?
Een wiellager zorgt ervoor dat je wiel keurig op zijn plek blijft en optimaal kan blijven ronddraaien. Wanneer je wiellager versleten of kapot is, is het van belang dat dit snel verholpen wordt. Lees de onderstaande tekst en ontdek wat de functie van een wiellager is, wanneer je een wiellager moet vervangen en wat zoal de gevolgen zijn als je dit niet doet.

De functie van een wiellager

Wiellagers vervullen een belangrijke taak en zijn dan ook onmisbaar. Een wiellager zorgt voor een soepele verbinding tussen de vaste as ophanging van het wiel en de draaiende wiel vormen. Dit geldt zowel voor de voor- als de achterwielen.

Een wiellager bestaat uit een binnen- en een buitenring met daartussenin rollende elementen, zoals bijvoorbeeld cilinders of kegeltjes. Door middel van vet bieden de kleine elementen een uitstekende stabiliteit en een optimale hechting aan het metaal. Hierdoor vindt er weinig wrijving plaats waardoor de wiellagers optimaal kunnen bewegen en het wiel soepel kan draaien.

Een wiellager wordt gemaakt van gehard metaal van hoogwaardige kwaliteit. Er komt flink wat druk op de wiellagers te liggen waardoor het dus van belang is dat je wiellager goed presteert. Met name wanneer je snelle bochten neemt of veel over slecht wegdek rijdt, worden de wiellagers zwaarder belast en komt er een zware belasting op de wiellagers te liggen.

Wiellagers zijn erg belangrijk voor de veiligheid van het wiel en moeten daarom regelmatig gecontroleerd worden. Over het algemeen zijn ze onderhoudsarm en kan een wiellager ongeveer 100.000 km meegaan voordat je het moet vervangen.

Hoe weet je wanneer je wiellager kapot is?

Net als elk ander onderdeel van de auto kan er schade ontstaan aan het wiellager door langdurig gebruik of door onzorgvuldig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan slechte wegen, agressief rijgedrag, een hobbelig wegdek, slecht onderhoud van de auto of een gebrekkige kwaliteit van een wiellager. Ook kan er schade ontstaan wanneer je veel scherpe bochten neemt waardoor er veel spanning op de banden komt te staan.

Het is daarom erg belangrijk om regelmatig te controleren of de wiellager nog keurig zit aangesloten en of er speling zit tussen de wiellager en het wiel. Dit kun je doen door het wiel een flinke duw om zijn as te geven en te controleren of je eventuele geluiden hoort.

Er zijn diverse signalen waaraan je een kapot wiellager kunt herkennen. Zo kun je het over het algemeen herkennen door trillingen aan het stuur, een grommend geluid en een snelle bandenslijtage. Mocht je een van deze klachten ondervinden is het raadzaam direct een monteur in te schakelen.

Trillingen aan het stuur

Uiteraard staan de wielen in contact met het stuur en kan een kapotte wiellager consequenties hebben voor de prestatie van het stuur. Wanneer je flink voelbare trillingen voelt in het stuur kan dit te herleiden zijn aan slijtage aan het wiellager. Vaak beginnen deze trillingen boven een bepaalde snelheid en kun je dit vaak niet merken wanneer je enkel op rustige wegen rijdt.

Een grommend en bonkend geluid

Wanneer je harder dan 25 kilometer per uur rijdt, en je een brommend hoorbaar geluid hoort, kan dit wijzen op een kapotte lager. Je hoort dit geluid met name wanneer je een scherpe bocht maakt waardoor het gewicht van de auto naar een kant wordt geworpen. Hoe langer je wacht met het verwisselen hoe erger het geluid wordt. Op den duur zal het grommende geluid veranderen in flinke bonken en ben je eigenlijk al te laat met het vervangen van de wiellager en kun je niet meer verder rijden.

Snelle bandenslijtage

Door slechte wieluitlijning of een kapot wiellager, kunnen de banden sneller tekenen van slijtage vertonen. Controleer regelmatig de bandenspanning en bekijk of de banden sporen van slijtage vertonen. Je kunt bandenslijtage ook voelen, bijvoorbeeld wanneer schokken minder goed worden opgevangen als je over een drempel of verlaging rijdt.

Wat zijn de gevolgen van een kapotte wiellager?

De wiellager is een essentieel onderdeel van het wiel. Een versleten wiellager is dan ook gevaarlijk en moet dan ook snel verholpen worden. Zo kan een kapot wiellager ervoor zorgen dat één wiel plots stopt met draaien. Hierdoor kunnen ongelukken ontstaan.

Een kapotte wiellager biedt geen goede stabiliteit en ondersteuning meer voor het wiel en kan stroef en zwak worden. Om de elementen binnen de wiellager weer soepel te laten bewegen kun je de wiellagers invetten met olie of vetten. Hierdoor sluiten de elementen weer soepel aan op het metaal en verminder je de kans op wrijving.

Wanneer slijtage aan het wiellager hoorbaar is maar het wiel nog functioneert kan dit leiden tot schade aan andere delen van het wiel en de auto. Zo kan het wielnaaf losraken en het wiel volledig loskomen van het voertuig wanneer je te lang blijft rondrijden met een versleten wiellager. Het is dus heel belangrijk een kapotte wiellager zo spoedig mogelijk te vervangen.

Kun je door blijven rijden met een kapotte wiellager?

Wanneer je een vreemd geluid hoort in je auto weet je vaak niet gelijk waar de oorzaak ligt. Een kapotte wiellager is lastig te ontdekken en wordt niet door iedereen direct opgemerkt.

Ook kan het zomaar zo zijn dat je geen geluiden hoort maar je wel enkele vreemde schokken of piepen hoort wanneer je boven een bepaalde snelheid rijdt of snelle bochten maakt. Wanneer je dit niet veel doet kan je dus vaak nog enige tijd doorrijden zonder hier grote gevolgen aan te ondervinden. Een regelmatige controle is daarom van belang en kan je flink wat schade besparen.

Omdat de schade vaak niet direct zichtbaar of hoorbaar zijn, rijden veel bestuurders vaak door met een kapotte wiellager. Dit is uiteraard mogelijk maar niet aan te raden. Wanneer je te lang blijft rondrijden met schade aan de wiellagers, kunnen de problemen erger worden en wordt het rijden steeds onveiliger. Probeer daarom bij de eerste signalen direct naar een garage te rijden en stel het bezoek niet te lang uit. Een expert kan de wiellager snel en eenvoudig vervangen waardoor je direct weer veilig op pad kunt. Als je zelf goed bent in het repareren van een wiellager dan kun je eenvoudig de auto onderdelen op kenteken bestellen. Wil je meer weten over hoe je wiellagers kunt vervangen? Lees dan deze blog.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }