Wegens drukte bij PostNL & DPD kan uw pakket langer onderweg zijn.
Liever ophalen? Bel dan om een afhaalafspraak te maken

Hoe vervang je makkelijk zelf je abs sensor?

Hoe vervang je makkelijk zelf je abs sensor?
Is je abs sensor stuk? Dan zal je waarschijnlijk niet erg happy zijn. Je bent je misschien al zorgen aan het maken over al de kosten die daarbij komen kijken. Maar wat als we je vertellen dat je de hoge kosten kunt besparen? Als je een beetje handig bent, dan kan je namelijk zelf makkelijk je abs sensor vervangen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

De voorbereiding

Allereerst spuit je, het liefst een week van tevoren, de sensor en het boutje in met IMAL. Als je dit gedaan hebt, dan verzamel je al het materiaal dat je nodig hebt. Wil je je abs sensor vervangen? Dan zal je zeker volgende zaken nodig hebben:

  • 2 bokken
  • een krik
  • grote ratel of slagsleutel
  • vaseline
  • kleine ratel met een dop 10
  • momentsleutel
  • kopervet
  • nieuwe abs sensor
  • knipperkast

Als het goed vast zit, dan moet je zwaardere middelen inzetten, zoals een staalboor, steeksleutels, een Dremel en nieuwe bouten en moeren.

Stappenplan voor het vervangen van je abs sensor

Hieronder maken we een stappenplan voor het vervangen van je abs sensor. Door deze stap voor stap op te volgen, zal ook jij met eenvoud je sensor kunnen vervangen!

Stap 1: de wielbouten losdraaien

Als eerste stap zal je de wielbouten moeten losdraaien. Dit doe je door eerst op het betreffende wiel de bouten al een beetje los te draaien. Daarna krik je de auto op en plaats je de bokken op een goede plek, zodat de wielen vrij hangen. Als je dit gedaan hebt, draai je de wielbouten volledig los, waardoor je het wiel van de auto kunt nemen. De abs sensor zit achter de remschijf, dus bij een voorwiel draai je het stuurwiel van je auto op die manier dat je de sensor goed kunt zien.

Stap 2: maak het boutje van de sensor los

Is de sensor zichtbaar? Dan wordt het tijd om het boutje van de sensor los te draaien! Pas wel op, want in sommige gevallen gaat dit moeilijk. Wanneer dat het geval is of het boutje afgebroken is, dan moet je dat er dus op de een of andere manier toch proberen uit te krijgen. Dit doe je het makkelijkst met behulp van de staalboor in combinatie met de Dremel, want het boutje moet uitgeboord worden. De bedoeling is dat je midden op de kop van het boutje boort, maar je moet het wel voorzichtig doen zodat er niets beschadigd raakt. Normaal zou het met behulp van deze tools moeten lukken!

Stap 3: haal de abs sensor eruit

Op zich lijkt dit een simpele stap, maar deze stap kan soms moeilijker zijn dan je denkt. Soms heb je namelijk veel kracht nodig om de sensor eruit te krijgen. Probeer dus de sensor samen met alle leiding te verwijderen en onthoud hoe dit zat. Lukt het verwijderen niet? Zit er nog iets vast in de gaatjes? Dan moet er eerst goed worden schoongemaakt, ook dit doe je met de Dremel. Pas het boutje om te zien of de gaten werkelijk vrij zijn.

Stap 4: smeer de gaten in met kopervet en plaats de sensor

Als de gaten proper zijn, dan is de volgende stap om deze in te smeren met kopervet. Leg de abs sensor vervolgens vast op dezelfde manier als de vorige lag. Weet je het niet goed meer? Druk de sensor in het gaatje, schuif het plaatje weer over het schroefgat en druk de nieuwe bout er in. Daarna draai je de moer aan de andere kant van de bout vast en zet je een steeksleutel op de moer, waarna je met de ratel de bout vastdraait. Opgepast, want de bout mag ook niet te vast zitten! De polen in de stekker smeer je goed in met vaseline en de stekker zet je weer vast. Als laatste zet je de wielkap terug!

Bij voorwielen moet je aan het stuurwiel draaien om de wielen weer in de juiste staan de krijgen. Daarna moet je het wiel opnieuw bevestigen. Als het wiel bevestigd is, dan krik je de auto weer op en verwijder je de bokken. Vervolgens laat je de auto weer zakken. Als de auto gezakt is, dan draai je met een momentsleutel de wielbouten vast. Is dit allemaal gebeurd? Dan ben je nog niet helemaal klaar! Met behulp van een knipperkastje moet je namelijk nog de storing in de computer wissen. Als je geen professional bent, of niet erg vaak auto's repareert, dan is de kans groot dat je dit zelf niet hebt. Maar misschien heeft er wel iemand in je buurt eentje die je mag lenen? Is de aanpassing in de computer gebeurd? Dan kan je de auto starten!

Kosten abs sensor vervangen

Zo, je hebt alles zelf gedaan! Je zal wel blij zijn, want op deze manier heb jij jezelf heel wat kosten uitgespaard. Als je je abs laat vervangen door een professional, ben jij al snel honderden euro's kwijt. Geld dat jij beter én liever besteed aan andere dingen.