Wat kost een reparatie van een auto airco?

Wat kost een reparatie van een auto airco?
Heb je problemen met de airco van je auto? Koelt het niet goed genoeg, komt er een stank uit of werkt deze helemaal niet meer? Kan je daar zelf iets aan doen of moet je naar de vakgarage? En hoeveel kost het je dan?

De lucht uit de airco stinkt

Schimmels en bacteriën kunnen vat krijgen op de verdamper van je auto. Dit kun je het beste door een vakman laten oplossen. Je kunt dit laten doen bij de autogarage, maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in airconditionings voor auto’s. 

Het laten reinigen van de airco is niet heel prijzig. Voor een paar tientjes is het systeem weer schoon. Dus dit is zeker de moeite waard om te laten repareren. 

De airco werkt niet goed

Als er te weinig koelmiddel in het aircosysteem zit, dan wordt de druk verminderd. Een te lage druk kan er ervoor zorgen dat de airco niet meer zo koud wordt als normaal. Een veel te lage druk kan er voor zorgen dat de compressor niet meer ingeschakeld wordt. Dan koelt de airco helemaal niet meer. De oplossing is eenvoudig: koelmiddel bijvullen. Als je de juiste middelen hebt dan kan dit zelf gedaan worden, maar het is aan te raden om dit uit te laten voeren door een specialist. Te veel druk kan schade brengen aan het systeem, bijvoorbeeld de compressor. Ook ben je er zeker van dat eventuele schadelijke afval goed wordt afgevoerd.

De airco doet helemaal niets meer

Een bezoek aan een garage of specialist is vrijwel voor iedereen nodig wanneer de airco helemaal niets meer doet. Dit kan komen doordat de compressor stuk is. Het vervangen van de compressor is een dure reparatie, het kan je wel €1000,- gaan kosten. Dit komt omdat ook het complete aircosysteem doorgespoeld moet worden.

Een andere reden van een defecte airco kan de verdamper zijn. Ook het vervangen van dit onderdeel kost je redelijk wat geld, namelijk rond de €800,-. Om de verdamper te vervangen moet het (afhankelijk van merk en type auto) dashboard gedemonteerd worden. Dit is een hoop werk, wat veel tijd kost.

Kun je dan helemaal niets zelf doen om de airco te repareren? Natuurlijk wel, als je handig bent met auto’s en je sleutelt graag dan kun je natuurlijk de reparaties zelf uitvoeren. Voor de mensen onder ons die minder handig zijn is het altijd verstandig om meer te leren over de techniek van de auto. Misschien kun je zelf wel de airco weer aan de praat krijgen door het bijvullen van het koelmiddel. Dat scheelt je toch weer geld. Daarom bij deze een korte handleiding hoe een auto airconditioning werkt.

Leer de auto airco kennen

De airconditioning van een auto is min of meer een koelkast. De airco is gemaakt om de warmte van de binnenkant van de auto te verplaatsen naar buiten. De belangrijkste onderdelen van een auto airconditioning zijn:

• Compressor: een compressor verplaatst koelmiddel (in de vorm van gas) naar de condensor.

• Koelmiddel: dit is een middel wat de warmte verplaatst. Gebruik altijd de koelmiddel die door de fabrikant wordt aangeraden. Je kunt zien aan de kleur welke vloeistof je nodig hebt.

• Condensor: wanneer het koelmiddel is opgewarmd dan wordt dit als gas door de condensor gepompt. Door middel van een fan, of door rijwind staat het warmte af. Door de daling van de temperatuur wordt het gas weer vloeibare koelmiddel.

• Expansieventiel: het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk in de airco vermindert wordt door een kleine hoeveelheid koelmiddel te vernevelen.

• Verdamper: het koelmiddel wordt een gas in de verdamper. Drukverlaging zorgt voor het koken van het gas, dit onttrekt warmte uit het warme interieur. De lucht wordt langs de verdamper geblazen door de aanjager.

• Filterdroger: vuil en vocht uit de koelmiddel worden verwijdert door de filterdroger.

Hoe werkt een airconditioning?

Het koelmiddel wordt op druk gebracht door de compressor. Deze stuurt het koelmiddel naar de condensor. Gas wordt warm als het gecomprimeerd wordt. De hitte die het koelmiddel heeft opgepikt in de verdamper wordt in de condensor aan de buitenlucht overgedragen. Het gas wordt omgezet in een vloeistof wanneer het koelmiddel is afgekoeld tot verzadigingstemperatuur. Dit noemt men condensatie. Via het expansieventiel gaat het middel dan naar de verdamper. Hier verliest het druk die door de compressor werd toegevoegd. Hierdoor wordt een deel van het middel omgezet in gas, dit zorgt voor koeling van de rest van het middel. Deze mix gaat naar de verdamper, het middel neemt de lucht warmte op en verdampt. Lucht wordt door de aanjager langs de koude verdamper geleid en komt weer terug in de auto. Hierna komt het koelmiddel weer in terug om dezelfde cyclus in te gaan.

Zelf de airco repareren

Je voelt zelf of de airco werkt of niet. Koelt de airco wel een beetje maar niet goed? Dan kan het aan een lage druk liggen. Het probleem kan dan worden opgelost door het bijvullen van het koelmiddel.

Teveel koelmiddel in het systeem is ook niet goed, dit zorgt er ook voor dat de airco niet goed werkt. In een vakgarage kun je laten testen op welk moment het aircosysteem op zijn best werkt en wat het ideale niveau van het koelmiddel is.

Blijf je koelmiddel toevoegen aan het systeem? Dan kan het zijn dat er een lek zit in het vloeistofsysteem. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet afgevoerd kan worden omdat er te weinig vloeistof aanwezig is. Een lek is vrij eenvoudig te vinden. Je kunt een lichtgevende verf kopen om toe te voegen aan het koelsysteem, zodoende kun je het lek makkelijker lokaliseren. Het kan zijn dat er helemaal geen druk op het systeem staat door een groot lek. Aan de lage kant van het systeem zit het ventiel. Hier kun je de druk testen middels een PSI-drukmeter.

De compressor testen

Start je auto, zet de airconditioning aan en open de motorkap. Zoek naar de compressor, deze ziet eruit als een pomp, er leiden twee rubberen slangen heen. Op de compressor zitten meestal twee uitsteeksels die op een ventiel lijken. Aan de voorkant van de compressor zit een snaarwiel. Als het midden van dit snaarwiel niet draait wanneer de airco en de aanjager aanstaan, dan is er iets niet goed met de koppeling van deze compressor. Dit kan komen door een zekering, door bedrading, te weinig koelvloeistof of door een niet functionerende airco knop.

Andere oorzaken van een niet functionerende airco

De airco zou ook niet meer kunnen functioneren door: defecte zekering, een draadbreuk, gebroken v-snaar, niet functionerende schakelaars, kapotte pakking van de compressor of door een defecte verdamper.

Aanvullende tips

Een airco van een auto zou ook niet goed meer kunnen functioneren door de hitte die de motor afgeeft. De airco wordt hierdoor minder efficiënt. Je kunt dit verhelpen door het isoleren van de koude aircopijp.

Er kan regenwater in het aircosysteem terecht zijn gekomen. Dit kan komen door een lek in het gehele systeem.

Als je een oudere auto of oldtimer hebt dan kan het zijn dat het nog een verouderd koelsysteem heeft. Deze werken met zogenaamde R12 koelmiddelen, welke tegenwoordig verboden zijn vanwege aantasting van de ozonlaag. Dit koelsysteem kun je laten ombouwen naar een R-134a systeem.

Zeker met de zomer pal voor de deur bieden wij je dit artikel aan al goede tip!

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }