Wat is een remklauw

Wat is een remklauw
De remklauw is een belangrijk onderdeel van het remsysteem bij een auto. Wanneer de remklauw niet goed werkt kan dat een nadelig effect hebben als je remt. De werking van de remklauw is in principe vrij eenvoudig. Wanneer je het rempedaal intrapt, zal de remvloeistof ervoor zorgen dat via de remtang de remblokken tegen de remschijf wordt gedrukt. Hierdoor zal je auto tot stilstand komen. De remblokken moeten aan beide zijden met een gelijke kracht tegen de remschijven drukken. Doen ze dat niet dan heb je de kans dat de auto naar een zijde trekt wanneer je remt. De remklauw kun je zien zitten, omdat deze altijd bij de remschijven is gemonteerd. Een remklauw kan zowel aan de bovenzijde van de remschijven gemonteerd zijn als aan de zijkant. Dit is afhankelijk van de soort auto die je hebt.

Het controleren van de remklauw

Het is te begrijpen dat de remklauwen aan alle soorten weersomstandigheden worden blootgesteld. Tijdens de wintermaanden hebben de remklauwen veel te lijden van het vele strooizout dat op de wegen wordt gestrooid. Het strooizout zal zich in het materiaal van de remklauwen vreten en daardoor beschadigen. Je zult natuurlijk niet altijd direct zien welke schade een remklauw heeft opgelopen door het strooizout. Toch kunnen er na een verloop van een tijd bepaalde onderdelen van de remklauw vast kunnen komen te zitten. Omdat de remklauw, wanneer onderdelen gaan vastzitten, zijn werk niet kan uitvoeren, kunnen de remblokken niet meer tegen de remschijf worden geduwd. Daardoor zal het remsysteem niet goed meer kunnen werken en kan er dus een gevaarlijke situatie ontstaan. Om die reden moet je de remklauwen en alle onderdelen daarvan regelmatig laten controleren om te kijken of ze nog in een goede conditie zijn. Je kunt de remtangen het beste controleren wanneer de remschijven of remblokken aan een vervanging toe zijn. Merk je echter dat je remklauw niet werkt zoals het hoort dan moet je niet langer wachten, maar direct actie ondernemen. In zo’n geval moet je niet wachten totdat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft in de garage. Je moet niet blijven rijden met een auto waarvan het remsysteem niet helemaal in orde is. Je kunt ervan uitgaan dat je remklauw niet meer goed werkt wanneer het, als je remt, lang duurt voordat de auto stilstaat. Het kan ook zijn dat je veel meer kracht moet zetten om je auto tot stilstand te laten komen of dat de auto naar één richting trekt tijdens het remmen. Het is zelf mogelijk dat je na het remmen een brandlucht ruikt. Dan moet je dus direct een afspraak maken in de garage om je remmen te laten controleren. In veel gevallen is er dan namelijk iets aan de hand met de remklauw van je auto.  

Waardoor kan een remklauw van je auto stuk gaan?

Omdat de remklauw aan alle weersomstandigheden onderhevig is, kunnen de remklauwen slijten of blokkeren. Vooral het strooizout in de wintermaanden is funest voor de remklauwen. Toch is dat niet de enige reden waarom de remklauwen stuk kunnen gaan. Wanneer de zuigers en geleidepennen roesten en daardoor niet meer goed kunnen bewegen door de blootstelling aan vocht en vuil kan dat leiden tot het blokkeren van de remklauw. Ook moet de remvloeistof op tijd vervangen worden. Gebruik daarvoor wel de juiste soort remvloeistof, omdat je anders nog veel meer narigheid kunt krijgen. Wanneer de remschijven of remblokken te ver zijn versleten bestaat de mogelijkheid dat de geleidepen te ver uitschuift en door de kracht schuin trekt. Wanneer dit het geval is, zullen de remklauwen ook niet meer het werk kunnen doen wanneer je remt. Ook de temperatuurwisselingen waaraan een remklauw onderhevig is kan een negatief effect hebben op de rubberen stofkappen. De stofkappen kunnen stuk gaan waardoor er gemakkelijk vuil in kan komen. Hierdoor zal de werking van de zuiger in de cilinder negatief beïnvloed worden. Wat ook een grote invloed heeft op je remsysteem is het plotseling en overbodig veel remmen. Dit veroorzaakt oververhitting waardoor de slijtage van het remsysteem groter wordt dan gewenst is.  Wil je dus de slijtage zo laag mogelijk houden dan is het raadzaam rustig te rijden. Wanneer je agressief rijdt, dus hard optrekt en vaak hard remt, zal dat  het remsysteem nadelig beïnvloeden wanneer we naar de levensduur kijken. Ook is het niet prettig voor je medereiziger wanneer je vaak en hard remt. Hij of zij kan daardoor gemakkelijk ziek worden en dat moet en kun je eenvoudig voorkomen door rustig te rijden. Ook zal je door het rustig rijden niet alleen je remblokken en auto sparen, maar ook je brandstof. Door rustig te rijden werk je mee aan een gezond milieu en daarnaast is het goed voor je portemonnee.

Een remklauw vervangen 

Wanneer je een voldoende technische kennis hebt, is het vervangen van een remklauw niet moeilijk. Je moet natuurlijk wel in het bezit zijn van de juiste materialen om het karwei te kunnen klaren. Daarbij kun je denken aan een goede krik om de auto op te kunnen krikken. Omdat ieder model auto anders is moet je goed weten waar je aan begint. De remklauw moet goed gemonteerd worden, omdat anders het remsysteem niet naar behoren zal werken. Je moet er ook voor zorgen dat je het juiste type remklauw hebt. Je kunt de remklauwen online bestellen. Geef daarvoor wel het juiste type van je auto door. Monteer geen remklauw die niet bij het type auto hoort.

De werkzaamheden voor het vervangen van de remklauwen

Als eerste moet je de auto opkrikken. Wanneer je dat thuis doet zorg dan voor een goede ondergrond, zodat de auto niet kan wegglijden als hij omhoog staat. Voer alle werkzaamheden voorzichtig uit, zeker als je alleen bent. Haal het wiel eraf. Je ziet nu de remklauw die je kunt verwijderen. Druk de remzuiger met het juiste gereedschap en vooral met beleid terug. Voor het demonteren van de remklauw draai je eerst de bouten los waarna je vervolgens de remleiding kunt demonteren. Tijdens het vervangen van de remklauw moet je ook alle rubbertjes controleren. Dat doe je ook bij de remblokken en remschijven. Daarna kun je alle onderdelen die je losgemaakt hebt weer monteren. Wanneer je niet zeker bent van de werkzaamheden die je moet verrichten of heb je niet het juiste gereedschap of plaats dan moet je ermee naar de garage gaan. Het gaat tenslotte om je veiligheid en dat van je medepassagiers. In de garage kijken ze het hele remsysteem na en zullen ook de juiste remvloeistof toevoegen.

Het belang van de remklauwen bij een auto

Een remklauw is een belangrijk onderdeel van je auto waarvan je het haperen van de werking nooit mag negeren. Het is de werking van de remklauw die de efficiëntie van het remsysteem garandeert en je veiligheid bepaald en dat van anderen. Wanneer je de eerste symptomen van bepaalde defecten aan de remklauw negeert, kan dat leiden tot het breken van de remklauwen. Wanneer een remklauw onder het rijden breekt, is de ellende vaak niet te overzien. Wanneer je moet remmen en je auto reageert niet dan kunnen er grote ongelukken gebeuren. Ook kan het remsysteem volledig falen waardoor je niet meer kunt remmen. Zorg ervoor dat je remsysteem altijd in orde is en rij rustig. Daardoor voorkom je brokken en onnodige kosten. Door rustig te rijden zullen je remklauwen niet zwaar belast worden. Laat het remsysteem met een vaste regelmaat in een garage nakijken wanneer je auto een onderhoudsbeurt krijgt. Het zijn vaak de rubberen kappen die gescheurd zijn en vervangen moeten worden. Er mag  geen vuil in de cilinder komen. Wanneer de zuiger in de cilinder niet goed werkt zal ook de auto niet goed remmen. Bestel je onderdelen eenvoudig en snel op autoparts.nl.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }