Hoe zie je of remschijven versleten zijn?

Hoe zie je of remschijven versleten zijn?
In het leven ontkom je er niet aan: uiteindelijk gaan veel zaken kapot of verslijten ze. Dit gebeurt bij van alles, maar bijvoorbeeld ook bij je auto. Zeker wanneer je je auto regelmatig gebruikt. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je remschijven na verloop van tijd verslijten. In die situaties is het verstandig om actie te ondernemen, aangezien dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Maar hoe weet jij nu of je remschijven versleten zijn? In dit artikel geven we enkele tips,, zodat jij precies weet je waar op moet letten.

Symbool op dashboard

Bij veel auto's wordt er op het dashboard aangegeven of de remschijven aan slijtage onderhevig zijn. Dan is er een specifiek icoontje waar je naar kunt kijken. En zodra dat icoontje in beeld komt, is dit een aanwijzing dat er iets mis is. Let wel: vaak is het dan al goed mis en meestal is het niet verstandig om zo lang af te wachten.

Voelen met je vinger

Omdat je geen onnodige risico's wilt nemen, is het vaak verstandig om niet te wachten tot er een symbool op je dashboard verschijnt. Bovendien is het ook nog eens zo dat niet elke auto dit aangeeft, dus ook daar rekening mee houden is verstandig. Gelukkig zijn er ook andere methodes om te controleren of je auto aan vervanging toe is. Je kunt namelijk even gaan voelen aan de remschijven om te onderzoeken of ze versleten zijn.

Let wel: je moet dan wel even goed nagaan of de remschijven wel goed zijn afgekoeld. Zodra de remschijven zijn afgekoeld, kun je er even met je vinger langs gaan. Voel je dan een opstaand randje? In dat geval bestaat er een grote kans dat je remschijven vormen van slijtage vertonen. Dan kun je ze ook het best laten vervangen. Misschien werken ze nog wel prima, maar je wil natuurlijk geen onnodige risico's lopen. Je zet er anders immers je leven mee op het spel, maar ook het leven van andere mensen. Dus je kunt er niet snel genoeg bij zijn. Bovendien rijd jij ook een stuk fijner door de straten als je weet dat je remmen weer goed zijn.

Piepend of krassend geluid

Merk je de laatste tijd ineens dat er een piepend en krassend geluid ontstaat wanneer je aan het remmen bent? Dan is het goed om dit teken niet te negeren. Dit kan namelijk ook een teken zijn dat de remschijven een vorm van slijtage vertonen. Zeker wanneer dit regelmatig gebeurt. Mocht je dit opmerken, dan is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Weet je zelf niet precies wat je moet doen? Heb je bijvoorbeeld geen verstand van auto's en weet je niet hoe je je remschijven moet vervangen? Dan kun je dit het beste door een erkende monteur laten doen. Natuurlijk heeft dit enkele voordelen en nadelen. Een nadeel is natuurlijk dat dit meer geld kost. Als je zelf remschijven gaat vervangen, dan bespaar je hier in de regel geld mee. Maar dat is niet altijd het geval, want misschien ben je niet handig en ben je er veel tijd aan kwijt. In die gevallen was het achteraf misschien verstandiger geweest om toch een expert in te schakelen. 

Trillend/kloppend gevoel in het stuur

Een andere indicatie waaruit kan blijken dat er iets mis is met je remschijven: wanneer er een trillend of kloppend gevoel in het stuur ontstaat. Het kan bovendien zo zijn dat jou dit helemaal niet opvalt, omdat je remschijven zeer traag slijten. Daarom is het relevant om af en toe te controleren of ze nog wel goed zijn. Een trillend of kloppend gevoel in het stuur kan overigens ook te maken hebben met een ander probleem.

Langere remafstand

Merk je de laatste tijd dat je meer moeite hebt met remmen? Ook dit is iets wat geleidelijk kan gaan, waardoor je het niet helemaal door hebt. Vergelijk het met het groeien van een plant. In principe zie je het nooit met het blote oog, maar toch groeit deze steeds door. Maar je ziet niet wanneer die precies groeit. Zo werkt het ook bij het verslijten van remschijven. Wellicht heb je steeds meer moeite met remmen. Dat echt blijkt dat je een langere remafstand nodig hebt. Is dat het geval, dan kan dit te maken hebben met de slijtage van de remschijven. In die gevallen moet je er dus een monteur naar laten kijken. Die kan zien of het aan de remschijven ligt, of dat er iets anders aan de hand is. Doe dit zo snel mogelijk, want het is heel gevaarlijk om de weg op te gaan met versleten remschijven. Overigens niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Rempedaal heel ver intrappen

Blijkt dat jij je rempedaal heel ver kunt intrappen? Dan is dat ook een teken dat de schijven aan slijtage onderhevig zijn.

Conclusie

Al met al kan er dus worden gesteld dat het zeer verstandig is om je remschijven regelmatig te controleren. In dit artikel is naar voren gekomen dat remschijven niet heel snel slijten, maar als dit wel gebeurt dan kan het ook gelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Omwille van die reden hebben we enkele tips gegeven over hoe jij kunt controleren of de remschijven nog goed zijn. We hebben het in dit artikel gehad over het vervangen van de remschijven, maar meestal moeten de remblokken dan ook worden vervangen. De remblokken zijn dan namelijk niet meer mooi vlak en dan kun je op termijn weer voor problemen komen te staan. Dan moet als laatste nog gezegd worden dat het goed is dat je dit naar juistheid vervangt. 

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }