Hoe maak ik mijn auto zuiniger?

Hoe maak ik mijn auto zuiniger?
Een auto staat bij veel mensen wel voor de deur. Misschien maak je met jouw auto wel veel kilometers, voor je werk bijvoorbeeld, of gebruik je het voertuig juist enkel voor kleine ritjes naar de supermarkt of andere bestemmingen dichtbij jouw woonplaats. Jouw trouwe vierwieler staat dag en nacht voor je klaar om jou naar alle wenselijke plekken en uithoeken te vervoeren. Echter, met al die kilometers die je maakt, verbruik je ook een hoop brandstof. Dit brandstofverbruik brengt kosten met zich mee en tevens is het slecht voor het milieu. Dit is waarom jij je misschien afvraagt; hoe maak ik mijn auto zuiniger?

Waarom zou je je auto zuiniger maken?

Het maken van veel kilometers is leuk omdat je hiermee veel van het land en misschien wel de wereld ziet. Auto's zijn makkelijk in gebruik en met de juiste kennis en onderdelen kun je het voertuig helemaal personaliseren naar je eigen stijl. Dit zorgt ook voor de grote populariteit van de automobiel.

Echter, er zit natuurlijk een keerzijde aan dit geluk en de veelzijdigheid van een auto. Brandstof is vaak relatief duur en daarnaast moet je ook nog wegenbelasting en verzekeringen betalen. Sommige auto's hebben ook nog de eigenschap dat ze meer brandstof per kilometer verbranden dan andere auto's waardoor de kosten ook sneller en hoger oplopen.

Hierdoor vraag je jezelf misschien welke opties er zijn om deze kosten (eigenhandig) te verlagen. Je auto zuiniger maken, is beter voor je portemonnee en zorgt voor een wezenlijk verschil in kosten, zeker over de lange termijn. Dit is gunstig aangezien veel autogebruikers een auto in hun bezit hebben voor de lange termijn en een goede investering nu veel kosten kan schelen in de toekomst.

Daarnaast is voor sommige mensen ook een uitgangspunt dat ze met een zuinigere auto het milieu wat meer ontlasten. Als je op een efficiëntere manier auto kunt rijden, zorgt dit ook voor minder vervuiling in de lucht.

Mijn auto zuiniger maken; hoe en wat?

Je auto zuiniger maken, kan op veel verschillende manieren. Sommige zuinige oplossingen of vervangers liggen ook meer voor de hand dan je op het eerste gezicht zou denken. Diverse opties kunnen in totaal voor een reductie van meer dan 50 procent zorgen in je benzine- of diesel verbruik. Er is een hoop winst te behalen dus.

Gewicht

Het gewicht van je auto heeft een grote invloed op je brandstofverbruik. Hoe meer gewicht, hoe hoger je verbruik in brandstof is. De eenvoudigste en eerste maatregel die je moet nemen, is dus het opruimen van je auto. Alle dingen die geen noodzakelijke plek in de auto hebben, kunnen eruit. Ook kun je meteen doen aan een grondige reiniging, zodat het autorijden direct een stuk aangenamer wordt.

Naast losse onderdelen kun je natuurlijk nog verder gaan en zelfs bijrijderszetels of niet gebruikte achterbanken verwijderen. Ook het reservewiel zorgt voor veel extra gewicht en kan vervangen worden door een veel lichtere reparatiekit. Daarnaast zijn veel trekhaken afneembaar en hoeven dus niet aan de auto gehangen te worden indien deze niet gebruikt wordt.

Tevens kan een intelligent tank management aanzienlijk bijdragen in het verlagen van het gewicht van je auto. Een diesel of benzine tank weegt ongeveer 750 tot 850 gram per liter. Als je een tankvolume van 40 liter hebt, kost dit dus al 30 tot 35 kilo aan gewicht voor enkel de brandstof. Stel dat je de tank van je auto vaak maar voor een derde vult, omdat je niet ver hoeft te rijden, spaar je hiermee 20 kilo aan gewicht. Een nadeel kan wel zijn dat je dan vaker moet tanken.

Onderhoudswerkzaamheden

Je auto werkt natuurlijk beter als je deze goed onderhoud. Dit gaat gepaard met vier onderhoudswerkzaamheden die je goed moet bijhouden om jouw auto zo zuinig mogelijk te laten rijden.

1. Bandencontrole

Banden zijn cruciaal in het verbruik van je auto. Hoe meer moeite jouw auto moet doen om een rolbeweging in gang te zetten, hoe hoger het verbruik. Dit ligt natuurlijk aan de bandenspanning, die regelmatig gecontroleerd en aangevuld moet worden. Hou hierbij de fabrieksgegevens aan. Een lage bandenspanning veroorzaakt niet alleen een hoger verbruik, maar banden slijten ook sneller wat het autorijden onveilig maakt.

Winterbanden hebben een diepere profilering en daarmee ook een hogere rolweerstand dan dat van zomerbanden. Je kunt winterbanden dus ook beter alleen in de winter gebruiken, zelfs al mag je er in de zomer ook mee rijden. Je brandstofverbruik kan hierdoor namelijk met twee liter verlaagd worden.

2. Olie verversen

Het verversen van je olie met hoogwaardige olie zorgt voor minder interne wrijving in de motor van je auto. Deze wrijving zorgt juist voor een hoger brandstofverbruik. Onderhoud de motor zelf ook goed, zodat deze verbeterd in zijn werking.

Bij het verversen van je olie is de smering van belang. Diverse onderdelen zijn op schuifpassing gebouwd, waardoor bij een normale temperatuur die onderdelen permanent in contact staan met elkaar. Dit komt doordat metaal krimpt bij een koude en uitzet bij een warme omgeving.

Tevens wordt olie bij een lagere temperatuur steeds taaier, de stroperigheid ervan neemt toe. Goede olie moet dus ook bij een lage temperatuur nog vloeibaar zijn, zodat het snel door de motor geleid kan worden.

Dure olie is niet per definitie een goede olie en in wezen is olie nooit echt slecht. Het kan alleen zo zijn dat het minder geschikt is voor een bepaald type. Het zit dus meer in hoe vaak je de olie van je auto ververst.

3. Vervanging van bougies

Een bougie is onderdeel van het ontstekingssysteem van een motor. Het samengeperste mengsel van lucht en brandstof wordt door een bougie ontstoken door middel van een elektrische vonk. Een belangrijk onderdeel van je auto dus.

De bougies van je auto zorgen voor het correct verbranden van de brandstof en bij vervanging moeten de oude bougies goed worden onderzocht. De staat van deze onderdelen kan veel informatie geven over eventuele problemen met de motor. Bij zo'n vervanging kun je ook een blik werpen op de verdelerkap. Als er namelijk doorgebrande contacten aanwezig zijn, zorgt dit ook voor een verhoogd brandstofverbruik.

4. Vervanging van luchtfilters

Het vervangen van de luchtfilter van je auto kan alleen al een reductie van 30 tot 50 procent veroorzaken op je brandstofverbruik. Hierbij kunnen ook meteen de pollenfilters vervangen worden. Dit zorgt voor schone lucht van de motor en je interieur.

Intelligent rijden

Tot slot verbruikt een auto de meeste brandstof tijdens het accelereren, ofwel versnellen. Snel optrekken, veel remmen en veel fluctueren qua snelheid zorgt voor een verhoogd brandstofverbruik en dus meer kosten. Bij de hoogste versnelling zal je auto het meest efficiënt functioneren. Ook de luchtweerstand speelt hierbij een rol. Hoe hoger de snelheid, hoe meer weerstand er vanuit de lucht op de auto werkt. Vanaf 100 tot 120 kilometer per uur snelheid stijgt de luchtweerstand ook veel meer. Je kunt dus meer doen aan je brandstofverbruik door je niet permanent op de inhaalstrook te bevinden.

Tijdens het rijden, kun je ook nagaan welke functies je nu echt moet gebruiken. De airco is bijvoorbeeld een grote brandstofverbruik en ook alle andere elektrische verbruikers zorgen voor een verhoogd gebruik van brandstof. Daarnaast hebben sommige mensen een stereo-installatie in hun auto, of versterkers en zware boxen. Deze apparaten zorgen voor meer gewicht en kosten tevens veel stroom.

Aan de hand van al deze tips kun jij er alles aan doen je auto zuiniger te rijden. Je merkt dit vanzelf aan je portemonnee. 

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }