Wat kost een remklauw?

Wat kost een remklauw?
De remklauw: het is één van de belangrijkste onderdelen van elk voertuig, en wel omdat het een belangrijke rol speelt bij het remsysteem. En zonder goede remmen zou veilig rijden nu eenmaal niet mogelijk zijn! Als je van plan bent om je remklauwen te gaan vernieuwen en dat zelf wilt doen, dan is het essentieel dat je goede remklauwen zoekt. Kiezen voor kwaliteit is immers van groot belang om je wagen veiliger, duurzamer en betrouwbaarder te maken- houden. Wat is een remklauw nu precies en wat betaal je ervoor? Deze en nog meer vragen worden in het onderstaande overzicht uitvoerig beantwoord!

Wat is een remklauw?

Een remklauw is precies wat de naam zegt: een klauw die bij de remblokken zit en hierop drukt als er wordt geremd zodat de wagen daadwerkelijk kan remmen. De remklauw zorgt ervoor dat de remblokken op de remschijf kunnen drukken. Hierdoor ontstaat er frictie, waardoor de auto afremt. Een remklauw is dus een essentieel schakel in de ketting van het remsysteem van je wagen.

Op zich kan een remklauw heel erg lang meegaan maar door slijtage, roest of fysieke schade is dat vaak niet het geval en gaat de klauw vastzitten. Dan is het een kwestie van een nieuwe remklauw aan te kopen. Zeker als je zelf je auto wilt gaan herstellen of renoveren, is het belangrijk dat je je goed informeert over hoe dat moet - en ook over de kostprijs dat bij zo'n remklauw komt kijken!

De verschillende types remklauwen

Voor een benadering kan gegeven worden over de kostprijs van een remklauw is het goed om te weten dat er verschillende soorten remklauwen zijn. Dit aangezien je bij aankoop van je nieuwe remklauw rekening moet houden met een aantal factoren in verband met de structuur van het remsysteem en de voordelen van elk type klauw:

1. Zwevende remklauwen

Zwevende remklauwen beschikken doorgaans over één of soms twee zuigers aan één kant van de schijf. De behuizing van de klauw wordt aan de houder verbonden en die is aan de fusee met bouten bevestigd. In dit geval worden de remblokken op de houder bevestigd. Men maakt gebruik van veren om de blokken in de daarvoor voorziene sleuven vast te maken. Zodra je het rempedaal indrukt, schuift de zuiger langs de cilinder waarna deze op het remblok duwt. Daarna duwen de geleidepennen het blok naar de schijf toe.

2. Een vaste remklauw

Bij een vaste remklauw is er geen sprake van geleidepennen en bevinden de zuigers zich aan de twee kanten van de remschijf. Als er geremd wordt, gaat de vloeistof tegen hoge druk naar alle cilinders, waardoor de binnenste en buitenste remblokken bewegen.

Als je zelf je remklauwen wilt gaan vervangen, dan is het belangrijk dat je de juiste auto onderdelen kiest voor jouw wagen. Maar eerst is het ook belangrijk dat je je remklauwen laat reviseren, zodat je precies weet wat eraan scheelt!

Je remklauwen laten reviseren

Je remklauwen laten reviseren is hoe dan ook belangrijk (en dient doorgaans elke drie jaar te worden gedaan) maar zeker als je denkt dat er schade aan is, kan je de hulp van een expert inschakelen. Naderhand, zodra je weet wat het probleem is, kan je het zelf nog oplossen door je remklauwen te vervangen. Een goede richtlijn is om je remklauwen elke 75.000 kilometer te laten nakijken om grote problemen te vermijden.

Je kan je remklauwen ook zelf reviseren door middel van een revisiesetje. Door middel van een keerring, stofhoesjes, borgveren en nog enkele andere onderdelen kan je helemaal zelf controleren of je remklauwen aan revisie toe zijn. Wil je zelf je remklauwen vervangen, dan doe je dat best volgens een duidelijk stappenplan of richtlijnen van een professional.

In een revisiesetje vind je alle tools die je nodig hebt om de remklauw veilig te demonteren, te kuisen en opnieuw te bevestigen. Vooral als je het werk zelf wilt doen, is het van groot belang om elke stap zorgvuldig uit te voeren. Op die manier gaat de nieuwe remklauw langer mee, waardoor je op de lange termijn heel wat tijd, energie en geld kunt besparen!

Wat bepaalt de prijs van een remklauw?

Nu duidelijk is wat een remklauw is, wat het doet en wat je kan doen om die zelf te vervangen of te reviseren, is het natuurlijk vooral belangrijk om te weten hoeveel je voor een nieuwe remklauw betaalt. Welke factoren beïnvloeden nu mede de prijs van je nieuwe remklauw?

1. Het soort remklauw

Zoals reeds vermeld, zijn er verscheidene types remklauwen. Zwevende remklauwen zijn niet perse duurder dan vaste remklauwen, maar het is zeker de moeite waard om de voor- en nadelen van elk model uit te zoeken. Op die manier ben je zeker dat je ook wel degelijk betaalt voor de remklauw die je nodig hebt.

2. De producent van de remklauw

Daarbij zal er ook een verschil zijn qua prijs tussen de remklauwen van verschillende aanbieders. Enkele van de bekendste zijn Stark Automotive, Ridex en ABS en deze producenten garanderen allemaal een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Gelukkig liggen de prijzen op dit vlak niet al te ver uit elkaar, maar het loont toch de moeite om onderzoek te doen.

3. De verdeler van de remklauw

Ook op het vlak van distributie zal er prijsverschil te vinden zijn. Dus het loont zeker de moeite om online of offline info te vragen bij verschillende verdelers. Ga op onderzoek uit en vergelijk om snel de beste prijs voor je nieuwe aankoop te vinden!

Gemiddelde prijzen voor een nieuwe remklauw

De kostprijs van en remklauw zal natuurlijk door nog veel meer zaken worden beïnvloed, maar dankzij bovenstaand overzicht heb je toch al een beetje een duidelijk beeld op waar je op moet letten. Hoeveel zal de prijs van een remklauw nu precies bedragen? Een spectrum van tussen de 50 en 100 euro is een goede richtlijn, afhankelijk van de producent, het type remklauw en het merk.

De meeste modellen van Ridex en Stark Automotive zijn doorgaans iets goedkoper dan die van een merk als ABS, maar erg groot zal dat verschil niet zijn. Ten slotte is het ook van belang om rekening te houden met het merk van je wagen, aangezien op dat vlak nogal wat verschillen zijn. Niet alleen qua prijs, maar ook op het vlak van model remklauw. Ten slotte kan je bij een verdeler zelfs een remklauw zoeken die specifiek voor jouw model wagen is gemaakt.

Het is dus duidelijk dat het aanbod aan remklauwen erg uitgebreid is en dat kan nogal wat onduidelijkheid geven over hoeveel zo'n klauw precies kost. Gelukkig bestaan er ook online vergelijkingsfuncties waarmee je snel en gemakkelijk de prijs kan vinden voor de remklauw die jij nodig hebt!

Je auto zuiniger maken met een nieuwe remklauw

De voordelen van een kwaliteit remklauw reiken ver. Als je het werk zelf goed kunt doen en een voordelige prijs vindt, dan kan je er geld mee besparen. Maar een nieuwe remklauw zal rijden ook duurzamer en je auto zuiniger maken. Hoe nieuwer een remklauw is, hoe minder energie het remmen vraagt en dat heeft natuurlijk alleen maar voordelen op het vlak van duurzaamheid.

Gebruik bovenstaand overzicht met tips en richtlijnen om de beste remklauw te vinden voor jouw wagen zodat je veiliger, vlotter, duurzamer en langer van je wagen gebruik kunt maken. Op deze website kom je direct bij het juiste onderdeel door slechts te zoeken op kenteken

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }