Wanneer zijn remschijven versleten?

Wanneer zijn remschijven versleten?
Remschijven vormen een essentieel onderdeel van het remsysteem. Wanneer deze versleten zijn is het dan ook van belang dat ze spoedig vervangen worden. Maar wanneer zijn remschijven daadwerkelijk versleten? Lees het in de onderstaande tekst en kom meer te weten over het belang van goede remschijven, hoe je versleten remschijven kunt voorkomen en herkennen en wanneer je ze het best kunt vervangen.

Het belang van de remschijven

Zonder goede remmen heb je uiteraard meer kans op een ongeluk. Het duurt enkele seconde langzamer voordat je tot stilstand kunt komen waardoor de kans groter is dat je tegen een bumper van je voorganger botst of andere ongelukken maakt. Om voor goede remmen te zorgen zijn de remblokken en remschijven van belang.

De remblokken staan in verbinding met het rempedaal en de remschijf met de wielen. Wanneer je remt worden de remblokjes tegen de remschijven aan gedrukt waardoor wrijving ontstaat en het wiel daardoor minder goed kan draaien. Je vermindert in vaart en remt hierdoor af.

Zowel de remblokken als de remschijven zijn onmisbaar in elke auto en dienen van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Zodra de remschijven versleten zijn wordt de mate van wrijving vermindert en kun je minder krachtig en snel remmen.

Slijtage aan de remschijven voorkomen

Uiteraard wil je slijtage aan de remschijven voorkomen zodat je de remschijven zo min mogelijk hoeft te vervangen. Om slijtage te voorkomen is het aan te raden om zorgvuldig te rijden en om je auto zo min mogelijk te belasten.

Ga zorgvuldig om met je remschijven en vermijdt bijvoorbeeld overbodig en abrupt remmen. Dit kun je doen door je auto vaker de tijd te geven om uit te rollen en door niet acuut op de rem te trappen wanneer dit niet nodig is. Houdt dus altijd voldoende afstand van je voorgangers en wees alert en voorzichtig tijdens het rijden. Een zorgvuldige rijstijl kan de levensduur van jouw remschijven flink verlengen.

Daarnaast is het van belang je remmen zo min mogelijk te belasten met gewicht in je auto. Haal overbodige zware spullen uit je auto en maak je auto daarmee zo licht mogelijk. Hierdoor komt er minder druk op je remmen te staan en kun je langer van je remschijven gebruik blijven maken.

Remschijven gaan gemiddeld ongeveer 110.000 kilometer mee. Echter verschilt dit uiteraard per auto en met je rijstijl. Wanneer je veel abrupt remt of vaak file remt, kunnen remschijven al na zo’n 51000 kilometer toe zijn aan vervanging. Controleer je remschijven regelmatig en blijf niet rondrijden met slijtage aan je remschijven.

Versleten remschijven herkennen

Tijdens het remmen komt er flink wat vermogen op de wielen te staan. Hoe zwaarder je auto beladen is, en hoe vaker en harder je remt, hoe meer de remschijven gebruikt worden en hoe eerder slijtage zal plaats vinden. Ongeveer 80% komt op de wielen van de voorremmen terecht, hierdoor slijten de remschijven van de voorremmen vaak sneller dan de remschijven van de achterremmen.

Zodra de remschijven versleten zijn kun je dit merken door een schurend geluid of door trillingen tijdens het remmen. Ook kun je het zien wanneer je de remschijven bekijkt en sporen van haarscheuren vertonen of kromgetrokken zijn. Ten slotte zijn er auto’s die het simpelweg aangeven wanneer de remschijven versleten zijn. Tegenwoordig worden auto’s steeds slimmer en vergen de onderdelen minder kennis en onderhoud dan voorheen.

Schurende en kloppende geluiden

Zodra je remschijven aan vervanging toe zijn kan het zijn dat je een schurend geluid hoort zodra je het rempedaal indrukt. Het schurende geluid wordt veroorzaakt door de remblokken niet meer tegen de remschijven, maar tegen staal worden gedrukt. Je remt dus op staal en je hoort hierdoor een onaangenaam geluid.

Trillingen tijdens het remmen

Ook kun je door middel van trillingen voelen dat de remschijven versleten zijn. Vaak is het zo dat wanneer je trillingen voelt tijdens het remmen de remschijven krom staan. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld met langdurig met vieze remschijven hebt gereden of met hete remschijven door water bent gereden.

Zichtbare slijtage

Met enige autokennis kun je eenvoudig de remschijven controleren op eventuele slijtage, zoals op haarscheuren op de remschijven of eventuele kromtrekkingen. Echter is dit niet voor iedereen een eenvoudig klusje en wordt deze taak vaak uitbesteed aan een monteur.

Zodra je een van de bovengenoemde signalen constateert, is het belangrijk om direct naar een garage te rijden. Blijf niet onnodig doorrijden met versleten remschijven en laat de remschijven direct vervangen of schoonmaken door een professional. Met versleten remschijven ben je niet veilig op de weg en vergroot je de kans op een ongeluk.

Wanneer moet je remschijven vervangen of schoonmaken?

Wanneer je problemen hebt met je remschijven is het belangrijk om jezelf af te vragen of de remschijven simpelweg schoongemaakt moeten worden, of volledig vervangen moeten worden. Dit hangt af van de staat van de remschijven en kan eenvoudig gecontroleerd worden door een automonteur.

Remschijven schoonmaken

Wanneer de remschijven nog goed functioneren, en nog veilig te gebruiken zijn, kun je de remschijven schoonmaken met een speciaal product voor het reinigen en soepel houden van de remschijven. Ook kun je simpelweg een droge doek of droge spons gebruiken voor het verwijderen van stof en vuil. Wees hier echter zeer voorzichtig mee en zorg ervoor dat de remschijven niet nat worden. Hierdoor kan roest ontstaan en kunnen de remschijven sneller verslijten.

Remschijven vervangen

Wanneer de remschijven dusdanig versleten zijn, en het enkel poetsen en schoonmaken weinig zin heeft, is het aan te raden de remschijven volledig te vervangen. Dit is een specialistische klus die je het best kunt uitbesteden aan een automonteur of wanneer je hier zelf kennis van hebt. Een monteur heeft de remschijven vaak binnen een uur of twee vervangen. Twijfel je of de remschijven daadwerkelijk vervangen moeten worden? Raadpleeg dan ook het advies van een professional en zorg ervoor dat je niet te lang door blijft rijden met versleten onderdelen.

Zodra de remschijven vervangen moeten worden is het altijd aan te raden om de remschijven in paren te vervangen. Ook wanneer de remschijven van de voorremmen wellicht meer versleten zijn dan de achterremmen. Door de remschijven in paren te vervangen voorkom je dat de remmen ongelijkmatig belast worden en daardoor sneller verslijten.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }