Hoe weet ik welke wiellager kapot is

Hoe weet ik welke wiellager kapot is
Een wiellager is een onderdeel van een auto dat aan slijtage onderhevig is. Deze zal je na verloop van tijd echt een keer zelf moeten gaan of laten vervangen. Wiellagers zijn vastgemaakt in de wielnaaf dat ronddraait en waar het hele wiel aan vast zit. Je hebt er vier van op je auto zitten. Het moment dat je wiellagers echt versleten raken is meestal zo ongeveer als je er 50.000 kilometer mee hebt gereden. Dat je wiellager of lagers versleten zijn en vervangen moeten worden dat merk je vanzelf aan een brommend of ronkend geluid bij de wielen De vraag is altijd welke wiellager is kapot en hoe kom je erachter?

Hoe merk je dat een van je wiellagers kapot is?

Je weet nooit precies wanneer een van de wiellagers van je voertuig versleten zijn. Dat ga je pas merken en ervaren als je auto een brommend of ronkend geluid bij de wielen maakt tijdens een autorit. Uiteraard hoeven we je niet te vertellen dat je daar niet te lang mee rond moet blijven rijden. Om erachter te komen of het nu links, rechts of voor of achter kan je even het volgende proberen en uittesten.

Heb je het idee dat de lager van je linker wiel aan vervanging toe is? Stuur dan naar rechts. Door naar rechts te sturen merk je dat er wat meer druk of spanning komt op het linker voor of achter wiel. Dankzij deze druk en spanning zal de wiellager een brommende, ronkend of schurend geluid gaan maken. Dan weet je dat deze kapot is en dat je de wiellager van je linker voor of achterwiel dringend vervangen moet worden.

Twijfel je over welke wiellager kapot is je kan ook een krik onder het voertuig zetten om verder te kijken

Ben je er toch niet helemaal zeker van welke wiellager precies kapot is? Dan kan je het volgende doen. Gebruik een krik. Kijk even waar je deze precies moet zetten bij je auto om je wiel vrij van de grond te krijgen. Als je een garagekrik wil gebruiken dan moet je deze onder de as schuiven en op die manier komen het wiel of de wielen vrij van de grond. Vervolgens geef je met je hand een draai aan het wiel en laat deze even goed ronddraaien (het wiel waarvan je denkt dat de wiellager kapot is). Mocht dit het geval zijn dan hoor je dat gelijk aan een schurend of brommend geluid. Je kan voor de zekerheid ook even alle wielen nalopen en controleren.

Zit er speling op het wiel?

Een andere test die je kan uitvoeren om erachter te komen welke wiellager kapot is of erg versleten. Is door te kijken of er veel speling op het hele wiel zit. Dat doe je op de volgende manier. Het wiel is vrij van de grond door gebruik van de krik. Leg je ene hand bovenop de band en de andere aan de onderkant en voel door zachtjes een beetje heen en weer te bewegen of er wat speling op het wiel zit. Voel je echt dat er behoorlijk speling op het wiel zit dan is dit ook een aanwijzing dat je wiellager aan vervanging toe en echt is versleten.

Blijf niet doorrijden met een kapotte wiellager

Er is een ding wat je beslist niet moet doen en dat is met een kapotte wiellager gewoon door blijven rijden. Probeer als het even kan zo snel mogelijk dit onderdeel te vervangen. Blijf je toch rondrijden met een wiellager die stuk of erg versleten is? Dan kan het zomaar zijn dat je wiel na een tijdje echt loskomt van de auto. We hoeven er verder niet bij te vertellen wat dit voor gevolgen kan hebben en dat dit voor behoorlijk gevaarlijke situaties kan zorgen in het verkeer.

Laat het daarom echt nooit zover komen. Bij een brommend of schurend geluid moet je eigenlijk al gelijk actie ondernemen en kijken of er daadwerkelijk een wiellager kapot of versleten is. Hoe eerder je de kapotte wiellager vervangt des te eerder kan je weer veilig deelnemen aan het verkeer.

Zelf vervangen of laten vervangen?

Misschien ben je een beetje huiverig of heb je geen idee hoe je dit onderdeel zelf moet vervangen? Je kan het echt prima zelf doen. Met de juiste informatie en een goed advies kan je wiellagers ook heel goed zelf vervangen. Ga eerst op zoek naar wiellagers die geschikt zijn voor het merk van je auto. Je kan overigens in de webshop op automerk en op kenteken zoeken. Deze kan je dan bestellen en heb je als het goed is de volgende dag al in huis. Ideaal want je wil zo snel mogelijk je auto repareren en weer kunnen deelnemen aan het verkeer.

Daarnaast kan je op zoek gaan naar wat informatie en wellicht wat instructiefilmpjes bekijken over het zelf vervangen van wiellagers. Wil je het toch liever laten doen? Dat is ook geen enkel probleem je kan heel makkelijk en snel een afspraak maken. In onze garage helpen onze specialisten je graag verder. Uiteraard staan we ook klaar om je desgewenst het nodige advies te geven. Mocht je toch een poging willen wagen om te proberen dit onderdeel zelf te vervangen. Wat overigens met het nodige advies echt heel goed mogelijk is.

Kapotte wiellager? Je kan direct in de webshop nieuwe bestellen

Om zo snel mogelijk de kapotte of versleten wiellager te vervangen kan je 24 uur per dag terecht in onze webshop om zo de nodige onderdelen (nieuwe wiellagers) direct bestellen. Alle onderdelen zijn direct leverbaar en op voorraad. Op al onze auto onderdelen online krijg je uiteraard garantie. Alle onderdelen zijn van zeer goede kwaliteit en ook zeer scherp geprijsd.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }