👑 🇳🇱 Wegens Koningsdag is er geen Zaterdagbezorging. Vandaag besteld = maandag in huis 🇳🇱 👑

Hoe werkt een remklauw

Hoe werkt een remklauw
Remklauwen zijn onmisbare onderdelen van auto's. Een remklauw is het deel dat zodra de bestuurder van een auto remt, drukt tegen de remblokken. De remblokken drukken dan op de remschijf en op deze manier neemt de snelheid van de auto af. De remklauwen van een auto zijn in de meeste gevallen zichtbaar tussen de velgen door. Tegenwoordig kiezen ook veel mensen ervoor hun remklauwen te laten spuiten naar een andere kleur, waardoor deze extra opvallend worden. Al met al zijn de remklauwen van een auto dus erg belangrijke onderdelen.

De werking van remklauwen

De remklauw van een auto is een cruciaal onderdeel in het remsysteem. Een belangrijk en sterk remsysteem is onmisbaar om veilig auto te rijden. Remsystemen die niet meer goed werken kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en daarom is het dus ook belangrijk dat de remklauwen goed werken. Er zijn in principe 2 soorten remklauwen. De eerste soort is de zwevende remklauw. Bij de zwevende remklauw is het zo dat de rem met een enkele remzuiger werkt. Deze remzuiger drukt zodra er geremd wordt het binnenste remblok tegen de remschijf aan. Hierbij verschuift de remklauw lichtelijk. Als gevolg van het feit dat de remklauw verschuift, wordt ook de buitenste remblok tegen de remschijf geduwd. De tweede soort remklauw is de schijfrem met de vaste remklauw. Bij deze variant zijn er in totaal twee remzuigers. Allebei zitten ze in de remklauw. De remklauw zelf zit bij deze variant op de fuseestuk. Wanneer er geremd wordt verplaatst deze zich niet, in tegenstelling tot bij de zwevende variant. Als er bij deze soort wordt geremd is hetgeen wat gebeurt dat de remvloeistof drukt tegen allebei de remzuigers. Allebei de soorten hebben dus een iets andere werking, maar ook allebei hebben ze hun voordelen en nadelen. Wel hebben uiteindelijk alle remklauwen hetzelfde einddoel, namelijk ervoor zorgen dat het totale remsysteem goed functioneert en de auto bij een eventueel gevaarlijke situatie snel tot stilstand kan komen.

Remklauwen vervangen en kosten

Over het algemeen gaan remklauwen erg lang mee. In veel gevallen wordt er zelfs gezegd dat remklauwen levenslang mee gaan, maar vaak is dit niet het geval. Dat komt voor een groot gedeelte door weersomstandigheden. Met de tijd kunnen remklauwen gaan roesten door slechte weersomstandigheden, maar ook bijvoorbeeld het zout dat in de winter vaak wordt gestrooid op de weg is slecht voor de remklauwen. Het zout kan op lange termijn zorgen dat remklauwen niet meer soepel, of zelfs helemaal niet meer werken omdat ze bijvoorbeeld vast gaan zitten. Het volledige systeem en de werking van de remklauwen doet het dan niet meer, wat voor erg gevaarlijke situaties kan zorgen. Verder kan ook een grote hoeveelheid aan vocht dat bij de remklauw komt zorgen dat het remsysteem niet meer goed functioneert. Daarom is het belangrijk je remklauwen wanneer nodig op tijd te vervangen. Het vervangen van remklauwen kost gemiddeld zo'n 300 tot 500 euro, maar deze prijzen kunnen variëren. Het is aan te raden om je remklauw te laten vervangen door een specialist, maar als je ervoor kiest dit toch zelf te doen is het als eerst belangrijk dat je de auto goed opkrikt. Zorg dat er geen gevaarlijke situatie is en verwijder vervolgens het wiel van de auto waarvan de remklauw problemen heeft. Vervolgens haal je de remblokken weg. Je zorgt dat de remzuiger weer in de cilinder terecht komt en je maakt de remklauw los. Het is belangrijk dat je de juiste spullen gebruikt zoals goed gereedschap. De remklauw verwijderen en de volledige wiel demonteren gaat voor een groot deel door bouten los te maken en dit is een taak waarbij goed gereedschap van cruciaal belang is. Zorg dat je tijdens het losmaken van de bouten niets beschadigd, want je moet het straks allemaal weer gaan gebruiken. Als je de oude remklauw hebt verwijderd kun je de nieuwe erop zetten. Dit doe je exact op dezelfde manier als hoe de oude erop zat. Het is belangrijk dat je vervolgens ook alle andere gedemonteerde stukken goed terug monteert op de juiste plek. Haal geen onderdelen door elkaar na het demonteren.

Hoe zorg je dat je remklauwen langer mee gaan?

Zoals gezegd kunnen remklauwen over het algemeen erg lang mee, maar gebeurt dit vaak niet door diverse omstandigheden. Weersomstandigheden spelen onder andere een grote rol bij het snel verslechteren van remklauwen. Om te voorkomen dat je op een dusdanig punt komt dat je remklauwen blokkeren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen zodat je remklauwen langer mee gaan. Allereerst is het een slimme zet om zo'n 2 keer per jaar alle onderdelen van het remsysteem professioneel te laten reinigen. Zo zorg je dat eventuele viezigheid verdwijnt dat niet goed is voor het remsysteem en dus ook niet voor de remklauwen. Verder is het belangrijk dat je je remvloeistof niet te laat vervangt. Doe dit zodra het nodig is en stel dit dus niet uit. Daarnaast speelt de manier waarop je met rem omgaat ook een grote rol in hoe lang je remklauwen meegaan. Bij defensief rijgedrag, waarbij er ook geleidelijk wordt geremd en niet vaak plotseling, zullen de remklauwen en andere onderdelen van het remsysteem niet snel beschadigd raken. Hard remmen kan slecht zijn voor de remklauwen, maar met name ook hard in een bocht remmen kan schadelijk zijn. Probeer verder vochtigheid en vuil tussen de remklauwen regelmatig zelf te verwijderen, bijvoorbeeld door handmatig af en toe je auto te wassen en hierbij ook water tussen de velgen tegen de remklauwen te spuiten. Ontvetten is een goede optie om je remklauwen nieuw te houden. Verder zijn er ook mensen die voor onderdelen van het remsysteem af en toe smeermiddelen gebruiken. Dit is in principe geen probleem, maar het moet wel het juiste smeermiddel zijn. De variant moet geschikt zijn voor jouw auto en jouw remklauwen als je wilt dat deze geen schade oplevert. Vraag dus na aan een specialist welke smeermiddel voor jou het beste is om te gebruiken. Probeer zogenaamd universele middelen zo veel mogelijk te voorkomen. De standaard varianten zijn altijd beter.

Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.

array(4) { ["type"]=> int(8) ["message"]=> string(23) "Undefined index: search" ["file"]=> string(89) "/var/www/vhosts/autopartsonline.nl/httpdocs/templates/partials/_article-number-search.php" ["line"]=> int(2) }